Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Facebook тревоги за авария в АЕЦ "Козлодуй" и за финансови загуби за централата

27 ноември 2020, 14:34 часа • 11911 прочитания

Във връзка с публикации в социалните мрежи бихме искали да поясним следното:

"След презареждане със свежо ядрено гориво и пуска на 6 блок на АЕЦ "Козлодуй" в началото на 26-та кампания, в процеса на повишаване на топлинната мощност на реактора до номиналната, е установено по-високо ниво на активността на топлоносителя на първи контур в сравнение със стойностите, измервани през изминалата 25-та горивна кампания.

Регистрираните стойности на активността са в рамките за нормална експлоатация, съгласно изискванията на Технологичния регламент за безопасна експлоатация на блока и предписанията на заводската и конструкторска документация.

Газообразните изхвърляния през вентилационните тръби остават на обичайното си ниво – хиляди пъти по-ниски от контролните стойности".

Това гласи официално съобщение на АЕЦ "Козлодуй" отпреди седмица, което обаче все още не дава мира на някои пишещи във Facebook.

Откъде тръгва всичко? От публикация в личния профил във Facebook на бившия член на КЕВР Еленко Божков, който беше особено активен в защитата на кабинета на Пламен Орешарски и е тясно свързан с лявото политическо пространство. В публикацията се отправят въпроси към енергийния министър Теменужка Петкова и ръководството на АЕЦ "Козлодуй" на фона на документ, който прилича на вътрешна справка за активността на V и VI блок на АЕЦ "Козлодуй".

Какво показва тази справка? Според инженер Георги Котев, който поддържа свой блог и който има повече от 17 години стаж в АЕЦ "Козлодуй", данните показват активността на топлоносителя на всеки един от ядрените реактор. Топлоносителят е вода, която "отнема" топлината от горещото ядрено гориво и я пренася в парогенератора. Котев твърди, че на база тези данни специфичната активност във водата на VI-ти реактор е 32 пъти по-висока от тази в V-ти реактор. А в интервю, взето от Петър Кърджилов, пиара на осъдената на две инстанции кметица на "Младост" Десислава Иванчева, Котев казва, че по-високата активност "може да бъде" сигнал за разхерметзация на един или повече топлоотделящи елементи в една или повече горивни касети. Това означавало пукнатина или пукнатини в предпазната обвивка на горивните таблетки, която представлява циркониева тръба.

Справка на официалния сайт на АЕЦ "Козлодуй" сочи, че VI-ти блок работи при по-ниско натоварване от V-ти блок, в рамките на около 70 мегавата и това трае няколко дни. Според Котев, това било така, защото се цели спиране на "процеса на допълнително разрастване на пукнатините в предпазната обвивка на горивото". В блога си той директно заявява, че ставало въпрос за разхерметизирано ядрено гориво и добавя, че при работа с намалена мощност в рамките на 70 мегавата за 300 денонощия централата ще изгуби 45,360 млн. лева, докато пак се смени горивото.

Въпросът обаче е защо Котев смята при средна цена на мегаватчас от 90 лв. (той твърди, че това е цената на свободния енергиен пазар за ноември, 2020 година), а не смята при цена за регулиран пазар, след като АЕЦ-ът участва и там. Или защо се взема цена като база само за 1 месец?

Друг експерт - проф. Георги Касчиев, казва пред Петър Кърджилов следното: "Сумарната активност на топлоносителя на VI-ти блок е 32-33 пъти по-висока от тази на V-ти блок. Засега е доста под лимита. Радиоактивните изхвърляния от вентилационната тръба на VI-ти блок са 32-33 пъти по-високи от тези на V-ти блок. Засега са доста под лимита". "Изпускат се само радиоактивни благородни газове, което означава, че обвивките на някои топлоотделящи елементи в активната зона на VI-ти блок са нехерметични", добавя той.

По въпроса с пропуснатите като пари ползи, в разговора с Петър Кърджилов и Касчиев принципно подкрепя Котев: "Доколкото е известно няма наложено ограничение на мощността от Централно диспечерско управление на Електроенергиния системен оператор. По-ниска мощност означава по-малко производство, неизпълнение на договори, по-малки приходи от продажби и т.н. Следователно мощността на VI-ти блок най-вероятно е ограничена поради достигнати предели на безопасната експлоатация. Имам хипотеза какво може да е причината, но няма никаква информация. Това е ключовият въпрос на който трябва да отговорят АЕЦ "Козлодуй" и АЯР".

Еленко Божков също налива допълнително масло в огъня, като публикува в личния си профил във Facebook документ, за който твърди, че е заповед на директора на АЕЦ "Козлодуй", с която се забранява риболова в определени зони до централата! Божков казва и, че заповедта била издадена два дни, преди официалното съобщение от АЕЦ, с което започва материалът.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес