Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЕК: Украйна ще участва в европейската схема за купуване на газ

09 март 2023, 17:49 часа • 1961 прочитания

Украйна ще участва в схемата на Европейския съюз за съвместно закупуване на газ от световните пазари, за да се снабди с 2 млрд. куб. м от горивото преди следващата зима. Това заяви в четвъртък ръководителят на енергийната политика на ЕС.

Страните от блока планират да се обединят в търсенето и да подпишат първите си съвместни договори за доставка на газ през следващите месеци, за да помогнат за запълването на хранилищата преди пиковото търсене през зимата, когато Европа ще замени окончателно руския газ.

"Украйна посочи, че в допълнение към собствения си вътрешен добив може да се нуждае от още 2 млрд. куб. м за сигурна зима", заяви комисарят по енергетиката Кадри Симсон на пресконференция в четвъртък, цитирана от "Ройтерс".

Заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович, който ръководи съвместното закупуване на газ от ЕС, проведе в сряда видеоразговор с международните доставчици на синьо гориво.

Той заяви, че Европа е на път да разшири капацитета си за регазификация на втечнен природен газ до 227 млрд. куб. м до 2024 г. - в сравнение със сегашните 178 млрд. куб. м, тъй като страните ще заменят руския газ с други доставки.

Участието в схемата на ЕС може да помогне на Украйна да предотврати недостига на газ. От 27,3 млрд. куб. м, които страната е потребявала през 2021 г. вътрешният добив е представлявал около 19,8 млрд. куб. м. Вносът е бил 2,6 млрд. куб. м., а 4,9 млрд. куб. м. синьо гориво са били взети от подземните хранилища.

Първоначалните оценки на държавната енергийна компания "Нафтогаз" сочат, че през 2022 г. производството на газ в Украйна ще бъде около 18 млрд. куб. м.

Украйна не внася газ директно от Русия, но по украинските тръбопроводи все още се пренася известно количество руско синьо гориво за Европа.

Страната ползва малко газ за производство на електроенергия, но разчита на горивото за отопление и промишленост - уязвими сектори, ако руските удари повредят инфраструктурата, както често се случва.

През последните месеци Русия бомбардира енергийната инфраструктура на Украйна, а в четвъртък нанесе ракетни удари по цялата територия на страната, в резултат на което загинаха най-малко шестима цивилни, а АЕЦ "Запорожие" бе извадена от строя.

Кадри Симсон каза още, че днес ще проведе спешен видеоразговор с енергийните министри от ЕС и този на Украйна, за да обсъдят ситуацията с най-голямата атомна централа в Европа – именно АЕЦ „Запорожие“.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес