Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Два противоположни фактора определят цената на петрола

15 август 2024, 09:56 часа • 608 прочитания

Цените на петрола се повишиха леко в сутрешната търговия, подкрепени от очакванията, че потенциалните намаления на лихвените проценти в САЩ ще стимулират икономическата активност и потреблението на гориво, предаде Ройтерс.

От друга страна, опасенията относно по-бавното глобално търсене ограничиха значително повишаването на котировките.

Цените 

Фючърсите на сорта Брент от Северно море, който е референтен за Европа, нараснаха със 17 цента или 0,21 на сто до 79,93 долара за барел.

Котировките на американския лек суров петрол поскъпнаха с 21 цента или 0,27 на сто до 77,19 долара за барел.

Още: Заради долара и нови данни за запасите: Цената на петрола поддържа курса

И двата контракта се понижиха с повече от 1 на сто вчера, след като запасите от суров петрол в САЩ се повишиха неочаквано и поради намаляване на притесненията за по-широк конфликт в Близкия изток.

Очаквания за лихвите 

Потребителските цени в САЩ се повишиха умерено през юли и годишното увеличение на инфлацията се забави до под 3 на сто за първи път от три години и половина, засилвайки очакванията, че Управлението за федерален ще намали лихвените проценти следващия месец. Това би дало тласък за цените на петрола.

Търсенето в Китай 

От друга страна прогнозите за търсенето в Китай не са оптимистични.

Още: Трябват пари: Мерките на Китай да съживи икономиката си

"Цените на петрола се очаква да останат под натиск занапред, тъй като продължават опасенията, че глобалното търсене, особено в Китай, ще бъде с по-ограничен ръст", заяви Юки Такашима, икономист в Nomura Securities.

По-рано тази седмица Международната агенция за енергията намали прогнозата си за 2025 г. за растеж на търсенето на петрол, позовавайки се на въздействието на отслабената китайска икономика върху потреблението.

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес