Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Дончев отрече, че Брюксел всъщност казва, че сме зле с усвояването

29 януари 2016, 12:03 часа • 3438 прочитания

Несъгласие с констатацията, че властите в България говорят на различен език от този на Брюксел за усвояването на евросредства изрази вицепремиерът Томислав Дончев. Той коментира темата с усвояването на европейски средства.

Според Дончев било констатирано през 2014 година изоставане на България по т.нар. финансови инструменти. Констатирано е и неспазване на правилата за възлагане на обществени поръчки, но това се отнасяло също за Испания, Гърция, Германия. Имало и слабости по отношение на земеделските инструменти.

По думите на Бинев, Европейската сметна палата е счела България е еталон за неусвояване на европейски средства през първия програмен период (2007 – 2013). Затова и депутатът попита защо се разминават становищата на европейските институции и на българските власти.

Говорим за данни от 2014 година, спомнете си данните от 2016 година. България ще завърши първия си програмен период с 98% усвояване на средства. Дончев уточни, че имало два метода за изчисление. Той подчерта и, че е време да се помисли за времето след 2020 година, когато европейското финансиране ще намалее драстично.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес