Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Домусчиев като глас на бизнеса: Да има само едно обжалване на ОВОС

22 януари 2018, 13:05 часа • 1155 прочитания

За пореден път представител на работодателските организации се обяви против "зеления рекет". Този път това беше ръководителят на КРИБ Кирил Домусчиев, който изрази позицията на цялата Асоциация на организациите на българските работодатели (АОБР), в която влизат КРИБ, АИКБ, БСК и БТТП. Позицията беше обявена при представянето на приоритетите на АОРБ за 2018 година.

Домусчиев специално заяви, че бизнесът ще иска обжалването на ОВОС да е само на една инстанция. По думите му, сега "сульо и пульо" можел да спира с обжалване пред съда проекти за милиони. Председателят на КРИБ и собственик на футболен клуб "Лудогорец" поиска и повишаване на съдебните такси за обжалване.

Припомняме, че през есента на миналата година бяха приети промени в Закона за опазване на околната среда, според които обжалване на ОВОС може да има само на една инстанция, когато става въпрос за "инфраструктурни проекти с национално значение". За обект от национално значение се счита този, който е определен с акт на Министерския съвет и е преминал всички съгласувателни процедури. Освен това, с промените се въвежда "особено съдебно производство", чиято цел е решенията по жалбите за ОВОС да бъдат издавани до шест месеца от тяхното депозиране. Промените минаха, въпреки че президентът Румен Радев наложи вето.

Сега работодателите искат тази забрана да обхване всички проекти, не само тези от национално значение.

Припомняме, че АОБР вече излезе с позиция срещу "зеления рекет". Председателят на АИКБ Васил Велев дори говори в Нова телевизия

Дали работодателите ще излязат на протест заради цената на тока - научете в Expert.bg.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес