Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ДАНС изби рибата: ЧЕЗ не е стратегически обект, Ковачки и Вълканов го искали

01 март 2018, 15:11 часа • 15151 прочитания

Снабдяването и разпределението не са стратегическа дейност. Дружеството не е част от стратегическите обекти. Това каза представителят на ДАНС Димитър Георгиев по време на общо заседание на парламентарните комисии по енергетика и контрол над службите и използването на СРС.

Георгиев изброи и кои са хората и компаниите, интересували се от ЧЕЗ. Сред тях личат имената на Христо Ковачки чрез ТЕЦ "Бобов дол" и Николай Вълканов. Според ДАНС, Ковачки дори е участвал в разговори с ръководството на ЧЕЗ в Прага, като първоначално предложил 302 млн. евро, после вдигнал мизата на 360 млн. евро. Именно такава цена на българския бизнес на ЧЕЗ - 360 млн. евро, посочи и ДАНС, но Държавна агенция "Разузнаване" обяви, че по-рано чехите са били готови да продават и за 240 млн. евро. Разузнаването казва и, че Credit Suisse е оценило активите на ЧЕЗ на 225 млн. евро, т.е. има завишаване от страна на ЧЕЗ на цената на българския ѝ бизнес. Припомняме обаче, че от Чехия излезе неофициална информация, че "Инерком България" купува българския бизнес на ЧЕЗ за 320 млн. евро.

ДАНС и Държавна агенция "Разузнаване" обаче се разминават в информацията от кога ЧЕЗ е взело решение да се изтегли от България. Според ДАНС става въпрос за 2013 година, според разузнаването - още през 2010 година.

Други желаещи, още през 2012 година, били руски холдинг, контролиран от "Газпром", както и американска компания, но не се споменаха имена. Руснаците обаче се отказали заради икономически причини. След 2013 година желание отново имала руска компания, която обаче била "неустановена" от ДАНС, българо-австрийска компания, а от октомври 2016 година се появили 6 фирми, включително "Приста ойл" на братята Атанас и Пламен Бобокови, румънската държавна компания "Електрика", две турски фирми, както и се появил интересът на Ковачки и Вълканов.

От ДАНС разказаха и, че преди 5 години ЧЕЗ сфоримирали работна група, която да каже кои активи може да се продадат възможно най-бързо. През 2015 година имало информация, че ЧЕЗ е стартирала процедура по продажба на сгради – аварийна транспортна техника, а сървъри на ЧЕЗ Разпределение АД били преместени в Чехия. Освен това ЧЕЗ обсъждали продажба на "ЧЕЗ Разпределение" през Българската фондова борса.

Регулаторен контрол

ДАНС разкри и, че имало сигнали за злоупотреби с лизингово имущество от фирми на Върбакова. Правени били проверки, но не се стигнало до нищо съществено.

Пред депутатите се изказаха председателите на КЗК и КЕВР Юлия Ненкова, чийто син е депутатът от ГЕРБ Александър Ненков, както и Иван Иванов. Думата взеха и Бойко Атанасов от Комисията по финансов надзор, Галя Димитрова от НАП, представители на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол.

Ненкова посочи, че засега няма сигнал за възможно изкривяване на пазара заради прекалена концентрация на собственост т.е. мопол. Тя обаче предупреди, че преди седмица КЗК е започнала проучване относно цените в сектор "Енергетика". Иван Иванов пък посочи, че КЕВР може да се намеси само относно лицензията, а обект на лицензия са само "ЧЕЗ Разпределение", "ЧЕЗ Снабдяване", "ЧЕЗ Трейдинг", както и няколко по-малки дружества, но не и спрямо "ЧЕЗ АД" и "ЧЕЗ България".

Бойко Атанасов продължи в същия стил и каза, че Комисията по финансов надзор не била компетентна да се намеси преди приключване на сделката, като може да проверява само "ЧЕЗ Разпределение" и "ЧЕЗ Електро България", които били публични дружества т.е. търгуват се на борсата. Можем да се намесим само след приключване на сделката, по отношение на предложения към миноритарните акционери в двете дружества, уточни Атанасов.

От Агенцията по приватизация и следприватизационен контрол също повториха всеизвестна истина – че държавата вече няма блокираща квота както в ЧЕЗ, така и в някое от другите ЕРП-та, тъй като са продадени.

Цялата ситуация беше обощена от председателя на БСП Корнелия Нинова, която каза, че никоя институция не проверява сделката за ЧЕЗ, защото съгласно законите и нормите не може. Трябва да чакаме сега благоволението на Гинка Върбакова - дали да се поддаде или да не се поддаде на шантажа на Бойко Борисов да си даде акциите, добави Нинова.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес