Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Черноморската банка за търговия може да финансира АМ "Черно море"

20 юни 2014, 21:36 часа • 18584 прочитания

Проектът за автомагистралата "Черно море" може да бъде финансиран от Черноморската банка за търговия и развитие (ЧБТР), като важен трансграничен проект за региона. Това стана ясно по време на форума на финансовата институция в София.

Черноморската банка финансира при много облекчени условия главно трасгранични и енергийни проекти, каза вицепремиерът Даниела Бобева. От учредяването си преди 15 години финансовата институция е одобрила 29 операции за България на обща стойност 265 милиона евро, информира БНР.

Заместник-министърът на икономиката и енергетиката Красин Димитров представи пред участниците важни за региона транспортни проекти, за които може да се търси финансовата подкрепа на Черноморската банка. Сред тези проекти е и магистрала „Черно море“, чрез която се предвижда да бъде укрепено почти цялото черноморско крайбрежие на България.

Димитров коментира: "От изключително значение е създаване на устойчива инфраструктура в региона на българското Черноморие и свързването на нашите две пристанища с автомагистрален път. Проектът е технически реализуем, обоснован от икономическа гледна точка. Надявам се, че банките в Черноморския регион, както е Черноморската банка за търговия и развитие, Европейската банка за развитие и Световната банка ще проявят интерес към тоя проект".

 

Петър Чернев
Петър Чернев Отговорен редактор
Новините днес