Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Борисов: Без правителство няма да гледаме бюджет

19 май 2023, 09:03 часа • 8704 прочитания

Без правителство няма да гледаме бюджет. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Какво - ще направим държава с удължен бюджет, която да крета ли - без инвестиции, без нищо? Докато си играем на войни, държавата отива в канала, каза Борисов.

По думите му, без приет нов редовен бюджет, в периода 10 - 14 юни държавата ще стигне до точката, при която няма да може да плаща пенсии и държавни заплати.

Припомняме, че служебното правителство внесе в края на април предложение за нов държавен бюджет. Служебното финансово министерство изготви няколко варианта за най-важния финансов закон, но в крайна сметка служебната власт реши да го внесе в парламента, без да залага конкретни предложения за орязване на разходи или за вдигане на данъци. Така Бюджет 2023 се оказа с рекорден дефицит от 12 млрд. лв. или 6,4% от БВП. Заради това последваха много критики - първо от ПП-ДБ, като бившият финансов министър Асен Василев откри две грешки в предложението, а след среща с министерството ГЕРБ и ПП-ДБ заговориха дружно за вариант на бюджет с дефицит 3%.

Без бюджет може и да няма пари за заплати и пенсии: Доц. д-р Виктор Йоцов в "Отговорите" (ВИДЕО)

Ще подкрепим законопроекта за съдебната реформа, внесен от служебния правосъден министър Крум Зарков. Направихме го в комисия, ще го направим и в зала, добави Борисов.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес