Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

BILLA България открива магазини в 5 нови населени места у нас, навлиза в онлайн търговията

26 април 2023, 17:20 часа • 27218 прочитания

BILLA България ще открие 12 нови магазина през тази година, като други 14 търговски обекта ще претърпят реновация. В резултат на експанзията, търговската верига ще стъпи в 5 населени места у нас, където до този момент е нямала присъствие. Предвидената инвестиция възлиза на общо 53 млн. лева, като в резултат на това ще бъдат разкрити над 250 нови работни места. Паралелно с продължаващото разрастване, търговската верига стартира онлайн търговия, която вече е достъпна за потребителите в София.

Това стана ясно от думите на Вигинтас Шапокас, изпълнителен директор на BILLA България, по време на среща с медиите, проведена днес в София.

Населените места, където BILLA България ще стъпи са Силистра - град, в който компанията се завръща след години отсъствие, Созопол, Троян, Чирпан и село Граф Игнатиево. Инвестициите конкретно за откриването на новите 12 магазина възлизат на 28 млн. лева. Компанията ще заложи в някои от градовете на различен тип магазини, които ще имат приблизително два пъти по-малка площ спрямо стандартните обекти на веригата. Тези обекти ще оперират под бранда BILLA Днес.

„Тази година отново сме си заложили амбициозни планове за развитие. Нови локации привличат нашето внимание. Ще се върнем в Силистра – един град, от който BILLA излезе преди много години, ще открием обект в Троян. В Граф Игнатиево правим нещо експериментално. Позиционираме нашия обект на доста активно използван път, за да видим как хората ще реагират. В Чирпан отваряме нещо като парк за търговия на дребно, подобен ще бъде подходът ни и в Созопол.”, каза Шапокас. BILLA България е търговската верига с най-голям брой на филиалите у нас, които към този момент възлизат на 149 броя в цялата страна.

От десетина дни търговската верига предлага и услуга за онлайн пазаруване, която функционира в партньорство с Glovo. По случай началото на партньорството, веригата ще стартира с безплатна доставка за потребителите. Услугата за онлайн пазаруване обхваща 8 магазина в София, които покриват всички региони в столицата, като потребителите имат онлайн достъп до над 4 000 артикула. През идните 12 месеца компанията планира разширяване на услугата и към другите големи градове у нас.

През идната година BILLA България ще разгърне инициативата си да предлага повече нехранителни стоки в магазините си, като клиентите могат да очакват все повече такива артикули с произход Германия.

Инвестициите в зелена енергия на компанията продължават и през тази година, като до края на 2023 година 50 обекта на BILLA България ще имат фотоволтаици на покривите си. Това ще обезпечи 25% от електричеството, което потребява търговската верига у нас, посочи Шапокас.

Паралелно с това BILLA България инвестира и в хладилни системи, базирани на модерна технология, разчитаща на въглероден диоксид (CO2), която помага за понижаване на отделяните емисии парникови газове.

22 години и 400 млн. евро по-късно

BILLA България изпраща изключително успешна 2022 година, като компанията постига ръст в оборота си от 24.2% на годишна база до 1.237 млрд. лева. Така за първи път, откакто оперира на родния пазар, търговската верига преминава границата от 1 млрд. лева оборот. Нещо повече – BILLA България отчита най-високия ръст в оборота от всички останали страни, където оперира компанията.

„2022 година беше изключително успешна за BILLA България. BILLA отваря първия си магазин в страната през 2000 година, като 22 години по-късно успяхме да постигнем оборот от 1 млрд. лева.”, посочи Шапокас, добавяйки, че за този период компанията е инвестирала у нас над 400 млн. евро, създавайки над 4 500 работни места.

Шапокас отчете, че ускорената инфлация има отношение към рекордния оборот през миналата 2022 година, но добрите резултати на компанията се дължат на ръст в продадените количества.

„Голям принос за този прираст имаше и инфлацията, която е висока, но инфлацията и в другите държави също е висока. Така че резултатът, който сме постигнали е добър и се дължи на това, че успяхме да продадем големи количества през миналата година.”, каза Шапокас.

Вигинтас Шапокас, изпълнителен директор на BILLA България;

BILLA България отчита 17.4% ръст на клиентите през 2022 година спрямо предходната 2021 година. Благодарение на добрите резултати, търговската верига увеличава пазарния си дял у нас до 19.5% към края на първото тримесечие на тази година, по данни на Nielsen. Настоящата година действително започва обещаващо за BILLA България с ръст в оборота през първото тримесечие от 21.6% на годишна база до 337 млн. лева и увеличение на клиентите , достигащо 12.7% за същия период.

„През миналата година си поставихме една простичка цел, а именно да се отворим към всички клиенти и да полагаме адекватни грижи за всички тях,а не да се фокусираме върху сегментирани групи, например само към тези с по-високи доходи. Преразгледахме си асортимента, променихме нашата промоционална политика и благодарение на това постигнахме тези резултати.”, каза Шапокас.

Запитан откъде идва ръстът на клиентите, Шапокас отговори, че в резултат на покачването на цените у нас, основно по-малките търговски обекти са загубили клиентска база, която се е насочила към големите вериги, които имат мащаба и инструментите да поддържат по-достъпни цени.

За да отговори на проблема с инфлацията, търговската верига поддържа широка гама асортимент на промоционални цени, като 45% от оборота през миналата година се дължи именно на продажбата на стоки с намалени цени. Компанията продължава да подкрепя българските производители като 85% от асортимента, който предлага, идва от над 700 родни фирми. Тази политика съответства с очакванията на потребителите, тъй като за цели 68% от клиентите важно изискване е веригите да продават стоки местно производство.

Като част от тези мерки е и повишение на заплатите на служителите в размер на 14% през миналата година.

Инфлация и липса на предвидимост пред бизнеса

Сред основните предизвикателства пред BILLA България са инфлацията, политическата несигурност и липсата на предвидимост пред бизнеса.

По думите на Шапокас, BILLA България опитва да ограничи ефектите от инфлацията върху крайните потребители, като абсорбира част от поскъпването на покупните цени, на които се снабдява, което води до ограничаване на инфлацията при продажните цени със средно 4%.

Така например, според изнесените данни, годишната инфлация в покупните цени на месото и колбасите достига 25.6% през март тази година, докато инфлацията в продажните цени е 22.3%. Разликата е още по-голяма при плодовете и зеленчуците – 15.3% инфлация при покупните цени и едва 3.7% инфлация при продажните цени. Казано с други думи, скокът на цените на които BILLA България се снабдява е по-висок от нарастването на продажните цени за крайните потребители, стана ясно от презентацията на Шапокас.

Средната годишна инфлация през март за всички наблюдавани категории стоки възлиза на 19.03% при покупните цени и 15.16% при продажните цени, сочат изчисленията на компанията.

„В обществото много се говори за цените, на които се продават продуктите, но трябва да се обърне внимание и на цените, на които се купуват. Всеки смята, че веригите просто самоцелно увеличават цените на продуктите, за да увеличат своите печалби, но на практика ние препродаваме продукти, които купуваме от производители, като покупните цени за нас се увеличават с дори по-голяма степен отколкото цените, които слагаме на етикетите на нашите стоки.”, каза Шапокас, добавяйки, че големите вериги успяват да задържат част от тази инфлация благодарение на политиките, които прилагат, включващи повече промоции и поддържане на ниски цени в някои сегменти.

По повод проектозакона на служебния кабинет, предвиждащ 10% таван на надценката върху 17 основни хранителни продукта, Шапокас посочи, че това представлява намеса в свободния пазар – нещо, което обикновено води до изключително лоши резултати.

„Вярваме в пазарната икономика. Пазарът трябва да определя цените. Където има намеса, обикновено ситуацията приключва бедствено. Добър пример за това е Унгария, където въведоха държавни мерки и инфлацията при храните достигна 40%”, каза Шапокас, добавяйки, че предвижданите мерки от служебния кабинет нарушават конкуренцията на пазара.

По думите му, евентуално въвеждане на таван на надценките, може да провокира увеличаване на цените на стоките, извън определения списък.

Запитан дали BILLA България е била обект на проверки от държавните институции, Шапокас потвърди, добавяйки, че компанията ще обжалва предписанията за санкции, тъй като не е съгласна с някои констатации и ще докаже позицията си в съда.

Мартин Леков
Мартин Леков Отговорен редактор
Новините днес