Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Безработицата на най-ниско ниво от 1992 г. насам

03 ноември 2021, 09:39 часа • 4794 прочитания

Броят на регистрираните безработни възлиза на 154 936 души към края на месец септември тази година, което е спад от 10% спрямо нивата от преди кризата, отчетени през 2019 година. Така безработицата се оказва на най-ниското си ниво от 1992 година насам, става ясно от най-новото издание на месечния обзор на българската икономика на Министерство на финансите.

Вероятно нивото от септември ще остане рекордно дъно, тъй като през идващите зимни месеци, традиционно се наблюдава увеличени на безработицата. Причина за това е спада при сезонната заетост. До края на настоящата година се очаква безработицата да остане на сравнително ниски нива, като за това ще допринесат краткосрочните програми за запазване на работните места, пише в бюлетина.

„Като се има предвид, че през есенните и зимните месеци броят на регистрираните безработни традиционно нараства (поради спада на сезонната заетост), тази стойност на показателя вероятно ще се окаже найниската, наблюдавана от началото на 1992 г. насам. Краткосрочните програми за запазване на работните места в условия на пандемия, чието действие засега е удължено до края на 2021 г., ще продължат да допринасят, броят на безработните да се запази на относително ниски нива.“, посочват от финансовото министерство.

Регистрираната безработица в страната достига 4.7% през септември, сочат данните на Агенцията по заетостта. Понижението спрямо предходния месец август възлиза на 0.2%, а спадът на годишна база е с 2.5 процентни пункта. В сравнение с края на септември 2019 г. – година, като цяло рекордна по ръст на заетостта, равнището на безработица също се понижава значително – с 0.6 пункта.

Регистрираните безработни в края на месец септември са 154 936, което е с 5 771 по-малко от август и с 81 122 или с 34.4% по-малко в сравнение с година по-рано. В бюрата по труда през септември са се регистрирали нови 21 737 безработни, като те са с 2 215 лица повече спрямо предходния месец, а спрямо септември 2020 г. се наблюдава спад от 6 345 лица. Други 931 души от групите на търсещите работа заети, учащи и пенсионери също са се регистрирали в Агенцията по заетостта през месеца.

Мартин Леков
Мартин Леков Отговорен редактор
Новините днес