Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Асоциацията на топлофикационните дружества: Няма да се повиши цената на топлото от 1 януари

14 декември 2022, 08:05 часа • 1594 прочитания

Кремен Георгиев, председател на Асоциацията на топлофикационните дружества увери, че от 1 януари няма да има по-високи сметки за  парно, но по-скоро повишението ще е от 1 юли. Цената на топлинната енергия от 1 януари няма да се повиши, успокои Георгиев пред bTV. 

Той добави, че голяма роля играе цената на газа в Чирен, но самото синьо гориво от газохранилището не може да захрани цялата страна, а е един вид буфер.

От своя страна заместник-председателят на Българската газова асоциация Кирил Темелков заяви, промяна в цената на газа ще има във връзка със закупеното количество синьо гориво след Нова година. Съществена промяна не очаквам на цената на газа, каза Темелков.

Топлофикациите дават най-голямо отражение върху потреблението, но азерският газ влиза с пълно количество в микса от синьо гориво. на дневна база азерският газ не е толкова голям в микса, колкото през лятото заради по-високото потребление през зимата, коментира Темелков. 

"За съжаление никакви компенсации не се коментират по отношение на крайните потребители на приуроден газ, но каквото е изменението на цената на природния газ, такова ще бъде и изменението за крайните потребители", категоричен бе той. Темелков очаква да бъде по-малко от 40% усещането на крайните потребители за цената на синьото гориво. 

3% от общите домакинства са газифицирани в страната, но съществена част от тях вече са в София.

Още: Възстановени са парното и топлата вода в "Люлин"

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес