Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Знаете ли къде има кални бани в България?

29 май 2023, 10:00 часа

Калолечението е сред най-старите методи за благотворно влияние върху организма и за въздействие върху редица заболявания, познат по света и у нас. Началото на познанията относно позитивното въздействие на калта върху тялото, употребата ѝ за лечение и за козметични процедури, както и прилагането на калолечение ни води далеч назад в хилядолетията – във времето на Древните римляни и египтяните.

Днес калолечението се прилага в СПА и балнеолечебните комплекси като ефективна процедура, както и по морето, където често лятото може да видите човешки фигури, целите в кал, на които непокрити са само очите. Това е лечение по египетския метод, при който намазването с лечебна кал става на мястото, на което тя се добива – естествено, без заплащане за процедура и задължително след напичане под жарките лъчи на слънцето поне за час. След като калта изсъхне, се отмива с морска вода.

Ето го решението на загадката – какви са тези странни хора, омазани с нещо черно по брега на морето в някои от курортите ни като Поморие – град, известен с калните си бани. Това е възможно благодарение на свободния достъп до част от находищата на това природно богатство. Ако сте нетърпеливи да разберете къде има кални бани в България със свободен достъп, едно от местата е именно споменатото Поморие, а за другите ще ви разкрием в статията.

Какво представлява калта?

Преди да ви разкрием къде има кални бани в България, нека видим какво е калта. Калта е природно средство, дар, добит от дъното на големи водоеми и богат на минерали и витамини с противовъзпалително, детоксикиращо, лечебно, подмладяващо, успокояващо и биохимично въздействие, доказало своята ефективност и безопасност през хилядолетията. Най-често използваните видове кал са торфът, лиманната и минерално-изворната кал, а в България е лиманната.

Тя се образува по Черноморието, черна е на цвят, богата на сероводород, поради което има и характерна и не особено приятна миризма.  Торфена кал пък се образува в блатата и има изразено антимикробно действие. Стимулира обменните процеси в тъканите, използва се и при алергии, както и основно за лечение на проблеми и заболявания, свързани с опорно-двигателния апарат.

Какви са ползите от калолечението?

Прилагането на калолечение влияе благотворно при стареене, артрит, костни и ставни болежки, болести на опорно-двигателния апарат и проблеми с кожата като псориазис, дерматити, склеродермия, розацея и др., хормонален дисбаланс, болести на жлъчния мехур, метаболитни проблеми. Ако сте решили да изпробвате силата на калта и полезните ѝ свойства върху тялото си, консултирайте се първо със специалист, тъй като колкото и да е полезно, прилагането на кал има своите противопоказания, сред които са активи инфекции, рак, различни психологически заболявания и др.

Топ 10 на градовете с минерални басейни в България

Калолечението в България

Макар методът да е познат още от времето на египтяните, а калолечението да се споменава още през 30-ти в. пр.н.е. в папируса „Кахун”, на Стария континент добива популярност през 16-17 век, след като е позабравен през Средновековието. Първоначално интересът към калолечението нараства в Италия, където калта е предимно с вулканичен произход. В България калолечението масово се прилага, след като е въведено през 1905 г. от проф. Параскев Стоянов във Варненския морски санаториум, като първо се е използвала калта от проучените находища край Шабла, Балчишката Тузла , Варна и Поморие.

Къде има кални бани в България?

Въпросът е сложен, защото кални бани и процедури днес се прилагат и предлагат в огромен процент от СПА хотелите и рехабилитационните центрове из цялата страна, но не това навярно ви вълнува, а къде са находищата на кал, местата на които може да се насладите на кални бани в естествена среда, а не на кал, докарана от другия край на страната ни. Впечатление прави, че калта дори се продава в балнеокурортите – в шише, което да занесете в дома си. Не можем да вземем отношение доколко тя запазва качествата си по този начин и ползотворното си въздействие върху тялото, но препоръчваме да се насладите на кални бани близо до естествените им находища. Такива места са:

За какво помагат калните бани и кой трябва да ги избягва?

-  Черноморското крайбрежие

Изследвани и експлоатирани са находищата на кал край Шабла, Русалка, Балчишка тузла, Варна, Поморие, Бургас. Калта по Черноморието като цяло е чиста и това я прави благоприятна и подходяща за директно прилагане. Местата, на които калта е по-замърсена, съдържа миди, черупки и други частици и изисква пречистване, поради което не е добра за директно прилагане, са изключение, а най-чиста е калта в черния слой на Поморийското езеро, северната част на Атанасовското езеро, сивия слой на Поморийското езеро и Русалка. Находищата се различават по своята минерализация, съдържание на сероводород и прочие. Тоест калта не е навсякъде еднаква и Черноморието ни разполага с богати по състав и с разнообразни свойства калолечебни ресурси.

-  Вътрешността на страната

Друг отговор на въпроса къде има кални бани в България е вътрешността на страната. Очаквано, може би, че находищата няма да са само край морския бряг. Но къде точно във вътрешността на страната? Популярни и употребявани масово и с отлична ефективност и резултати са изворните калища в Марикостиново, край Благоевград и тези в Баня, Пловдивско. Торфени находища у нас има край Перник – село Байкал, край Михайловград – село Добри Дол, край Пловдив – в Садово и на други места, но това са по-популярните и по-проучените, които са най-честият отговор на въпроса къде има кални бани в България.

Статията има само информативен характер. Ако се подлагате сами на калолечение, моля консултирайте се предварително със специалист или вашия лекар.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес