Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Знаете ли колко тежат автомобилните гуми?

02 септември 2023, 18:22 часа

Въпросът, свързан с теглото на автомобилните гуми, вълнува всеки водач на МПС особено  в моментите, когато се налага закупуването на нови или смяната на старите поради промени в сезона и климатичните условия, износване, повреда. Причината за вълнението от теглото на гумите при покупката на нови не е чисто любопитство, а най-често се измерва във финикийски знаци при покупка с куриер, където знаем, че цената на транспорта е в пряка зависимост от обема и теглото на пратката.

Така, ако не сме особено запознати с теглото на автомобилните гуми, можем да закупим онлайн по-изгодни на пръв поглед такива, но с висока стойност на доставката поради високо тегло, което в крайна сметка ще доведе до това да платим повече вместо да направим икономия и да спестим от бюджета си.

Колко тежат автомобилните гуми е въпрос, важен и за дамите, решили сами да извършат покупка или подмяна, за да преценят дали теглото е по-силите им, или следва да потърсят помощ от силния пол.

Теглото на гумите не на последно място е важно и за самото управление на ПМС-то, за разхода на гориво, сигурността на пътя и други ключови моменти, които вълнуват всеки шофьор.

Колко тежат автомобилните гуми – въпрос, който вълнува шофьорите. Вижте защо

Макар да изглеждат елементарно на пръв поглед, гумите имат сложно устройство и са сред най-важните части на автомобила. Надеждността, комфортът, разходът на гориво са проблеми и теми от ключово значение, когато говорим за гуми, което е съвсем естествено. Теглото на гумите има много общо както с надеждността на автомобила и по-безопасното управление, така и с разхода на гориво, чиято цена отново стремглаво нараства.

Колко години е животът на една автомобилна гума?

Става ясно, че в общия случай по-леките гуми осигуряват по-безопасно возене и по-нисък разход на гориво в сравнение с по-тежките. Не е правилно обаче да се твърди, че тежките гуми са по-некачествени. Качеството се определя най-вече от материала, от който е направена рамката, като по-здравият и по-лекият материал е за предпочитане, но здравината има превес над теглото и е по-важният от двата фактора, влияещи на избора.

Да изберете ли гуми със свръх ниско тегло, щом би следвало да са по-добрите? Не. Разбира се. Подозрително леките гуми могат да сочат спестени разходи при производството и да са некачествени поради тази причина. Важен е балансът – цена-качество-тегло, като леките не е задължително да сочат топ качество, а тежките – проблеми и ниско качество. Въпросът е много по-сложен и многопластов.

По отношение на теглото една автомобилна гума може да тежи между 6 и 15 килограма и това зависи от много фактори.

От какво зависи колко тежат автомобилните гуми?

Теглото на гумите зависи от:

  • превозното средство, за което е предназначена гумата като гумите за трактори могат да достигнат до внушителното тегло от 200 кг., а най-тежката офроуд BKT гума с размер 40.00 R 57 е с тегло от почти 3820 кг.
  • материала, от който е изработена гумата, като по-високото тегло не означава задължително повече вложени материали и по-добро качество,
  • големината на гумата, инчовете,
  • производителя,
  • фактът дали гумата е напомпана, или не е, също има отношение към теглото на гумите, като е логично тези с въздух да тежат повече, макар да не е фрапираща разликата.

Защо е важно да изхвърлите старите автомобилни гуми от градината си?

Опитните шофьори споделят, че виждат разлика при ускорението, особено при колите с по-малко конски сили, разхода на гориво и стабилността на автомобила в зависимост от теглото на гумите. Много от тях обаче не знаят теглото на автомобилните гуми и търсят подобна информация онлайн, с която да  попълнят пропуските в знанията си. Теглото не може да се фиксира с една цифра, защото варира и е различно, както разбрахте. Най-общо отговорът на въпроса колко тежат автомобилните гуми може да се обобщи с резултатите от тази таблица:

  • 155/70 R13 – около 6.5 килограма,
  • 185/70 R13 – между 7 и 7.2 килограма,
  • 175/65 R14 – теглото е между 6.5 и 7.2 килограма,
  • 195/65 R15 – 8.2-9 килограма,
  • 20 инчовите гуми могат да прескочат психологическата граница от 15 килограма тегло.

Необходимо ви е точно тегло на гума? Претеглете я или потърсете информация в магазините, предлагащи гуми онлайн. Там всеки, който се вълнува от въпроса колко тежат автомобилните гуми, може да получи точна информация само с едно надникване – хитър трик, който решава въпроса с теглото на вашата гума.

Ако сте млад шофьор, за вас ще е ценно да проучите и въпроса, свързан с връзката между тегло на гумите и други техни особености и безопасност на движението, контрол над автомобила, сигурност, комфорт и прочие, които са от ключово значение за движението по пътищата, а за всички ще е любопитно да научат едни от най-интересните факти по отношение на гумите.

Любопитни факти за гумите

  • Първите автомобилни гуми били бели. Този цвят се използва в продължение на около 25 години, след което виждаме черните гуми, получени с добавяне на въглеродни сажди.
  • Внушителните 12 тона е теглото на най-голямата гума в света.
  • Компанията, която произвежда детски конструктори, всъщност се оказва и най-големият производител на гуми в световен мащаб.
  • Гуми за ценители и богаташи с 24-каратово злато са най-скъпите гуми, произвеждани, вероятно очаквано, в Дубай.
  • Резервната гума е изобретена от Уолтър и Том Дейвис през 1904 година.

 

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес