Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Знаете ли колко е голяма северната граница на България?

20 септември 2022, 19:51 часа

Твърдим, че познаваме България, но така ли е в действителност? Едва ли има човек, който да знае всички подробности за историята, географията и културата на страната си, но всеки, който е любознателен, може да повиши общата си култура и да попълни пропуските в познанията си лесно, търсейки и четейки информация по темата. Знаете ли например колко голяма е северната граница на България и къде точно преминава тя? Тази статия ще задоволи глада ви за информация по темата.

Знаете ли през кои държави минава река Дунав?

Северната граница на България – големина и местоположение

Северната граница на България отделя страната ни от нашата северна съседка – Румъния. Тя се дели на сухоземна и речна. Общата дължина на северната граница на България, включваща дължината на сухоземната и речната граници, е 609 километра.

1. Сухоземна граница с Румъния

Сухоземната част на северната граница на България е с дължина 139 километра. От Силистра до нос Картал на Черно море – това е територията, която обхваща и през която преминава.

2. Речна граница с Румъния

Водната или речната част на северната граница на България е с дължина 470 километра. Тя преминава от устието на река Тимок до Силистра по поречието на река Дунав. Това е естествената природна граница между Република България и Румъния. Дунав е богат на острови и интересен факт, който ще е любопитен за вас, е, че специална комисия на всеки пет години определя принадлежността на тези острови, които се намират в Дунав. Към момента броят на островите, които попадат в територията на страната ни и са по поречието на Дунав, е 48. Най-любопитният и известен сред тези острови, както и най-големият сред тях, който попада в територията на България, е остров Белене. Попада в границите на област Плевен, община Белене. Съединяването на няколко по-малки острова води до образуването на този голям остров, чиято площ е почти 42 кв.км. През 1944 година там е издигнат първият концентрационен лагер „Белене“, с който островът е известен и познат на широката общественост и днес. В наши дни на мястото на лагера има затвор. Извън тъмното минало днес островът има и слава на място, което е защитена територия, защото в източната му част се простира природният резерват „Персински блата“ с над 170 вида птици. Резерватът е обявен за защитена територия през 1981 година.

Ако ви е любопитно каква е общата дължина на всички граници на страна ни освен колко е дължината на северната граница на България, то следва да знаете, че общата дължина на всички граници на България е 2245 км., като от тях общата дължина на сухоземните граници е 1181 километра, на речните – 686 километра и на морските – 378 километра.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес