Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Знаете ли кой е най-редкият цвят на очи в света?

08 април 2023, 18:44 часа

Цветът на очите се определя от гените. Ако не харесвате вашия, може само да ви радва разнообразието от цветни лещи на пазара, които позволяват всеки ден да се насладите на нова визия и нов цвят на очите си – нещо, невъзможно преди появата им. Обикновено дамите носят цветни лещи, за да изненадат околните с по-интересен и нестандартен цвят. Дали ще изберат най-редкия цвят на очите, този, за който мечтаят, или най-подходящия за цвета на кожата и косата им, е въпрос на лични предпочитания. Ако се спрете на първата опция и търсите лещи в най-редкия цвят на очите, то знаете ли кой е той?

Цветът на очите е определящ за характера на човек

Най-редкият цвят на очи в света

Цветовете на вашата кожа, коса и очи зависят от гените, свързани с производството на пигменти. Цветът на очите на човек отразява уникална комбинация и концентрация на пигменти в ириса. Зеленото, което до скоро е считано за най-редкия цвят на очи в световен мащаб, изглежда е изместено от нов цвят и ново откритие – сивите очи са най-редките в света, като тук не визираме сините, които променят цвета си и сивеят в определени условия, нито синьо-сивите ириси, а наситено сивия цвят.

Именно той се оказва новият първенец по темата и най-редкият цвят на очи в света. По-малко от 1% от световното население може да се похвали с този цвят на ирисите, докато зеленооките са около 2% от населението – тоест двойно повече в сравнение с хората със сиви очи. Най-разпространеният цвят на ирисите е кафявият, който се среща в до 79% от популацията, следван от лешниковия – около 10% и синият, като световното население със сини очи е около 8%.

Какъв цвят са наистина очите ми? Няма да повярвате, че грешите цвета на очите си

Всъщност населението със сиви очи е дори по-малко от 1% от населението на земята, тъй като в този 1%, посочен от изследването за най-редкия цвят на очите, влиза и цветът „други“, което ще рече всеки нестандартен цвят извън зелен, син, лешник, кафяв, като например червените очи. Общият брой на хората с редки и нестандартни цветове на очите в световен мащаб е 1% от населението. Ако вие сте гордият притежател на рядък цвят, честито, ако не, продължавайте да четете.

Ако не харесвате цвета на очите си, ако мечтата ви е свързана с промяна на визията, ако мечтаете да се похвалите с най-редкия цвят на очите, цветните лещи са за вас. Внимавайте обаче откъде ги купувате – следва да е оптика или специализиран магазин, за да не поставите зрението си под риск, както и как ги поставяте и сваляте задължително с чисти ръце и следвайки инструкциите на търговеца или производителя. Обърнете внимание и на съхранението, за да ви служат по-дълго, по-безопасно и да не хвърлите на вятъра вложените в цветни лещи средства. Избирайте качеството, не се подлъгвайте по евтини предложения и винаги се консултирайте със специалист, ако имате въпроси или притеснения, свързани  с темата и с лещите ви.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес