Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Знаете ли кога настъпва астрономическата зима?

30 декември 2022, 20:44 часа

Любителите на зимните спортове очакват снега от седмици, за да се насладят на хобито си и да споделят почивката си с приказните заскрежени върхове и меката бяла покривка в планините. Защо се надяваме на сняг през ноември, ако зимата започва месец по-късно? Кога настъпва астрономическата зима?

Астрономическата зима по света

Когато обсъждаме кога настъпва астрономическата зима, винаги следва да уточним коя държава визираме, тъй като датата е различна за Северното и за Южното полукълбо. За Северното полукълбо, в което се намира и България, това е датата на зимното слънцестоене около 21 декември. В този ден преките слънчеви лъчи падат точно върху южната тропична окръжност (Тропик на Козирога).

Най-дългият ден на годината

Отговорът на въпроса кога настъпва астрономическата зима е тотално различен, ако визираме Южното полукълбо – около 21 юни, когато там е зимното слънцестоене и преките лъчи попадат върху северната тропична окръжност (Тропик на Рака).

В деня на зимното слънцестоене слънчеви лъчи, падащи под ъгъл 90°, са най-отдалечени от екватора. Тъмната част на денонощието е най-дълга именно през зимата, а в деня на зимното слънцестоене са най-дългата нощ и най-късият ден в годината. Намаляването на продължителността на светлата част от денонощието започва в деня на есенното равноденствие, когато денят е равен на нощта, както е и в деня на пролетното равноденствие. Денят продължава да намалява от есенното равноденствие до деня на зимното слънцестоене, когато е най-късият ден, след което започва бавно да нараства с няколко секунди на ден до настъпването на пролетното равноденствие, когато денят и нощта отново са равни. След пролетното равноденствие нарастването на деня продължава бавно до деня на лятното слънцестоене, когато е най-дългият ден в годината.

Кой е най-дългият ден в годината – с колко е по-дълъг от останалите?

Астрономическата зима в България

Вълнуващите се кога настъпва астрономическата зима у нас, следва да знаят, че през 2022 г. в Северното полукълбо началото е на 21 декември в 23:48 ч. българско време. Интересен и любопитен факт, който не е известен масово, е, че часът на настъпването на астрономическата зима в България е различен през различните години. Така например преди година – през 2021 година – отговорът на въпроса кога настъпва астрономическата зима беше различен – 21 декември в 17 часа и 59 минути по информация от Пенчо Маркишки, физик в института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория при БАН, тоест същата дата, но различен час.

Това, което е общо и за България, и за всички останали страни по света, е фактът, че астрономическата зима завършва с пролетното равноденствие – денят, в който нощта е равна на деня, макар това да е различна дата за различните държави и различен месец на различните полукълба.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес