Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Знаете ли какво означава изразът "пушечно месо"?

26 октомври 2022, 14:33 часа

„Пушечно месо“ е разговорен израз, отнасящ се до войници, които са лесно пожертвани в бой. Фразата се използва в ситуация, при която войниците имат изключително малък или никакъв шанс за победа, например фронтална атака срещу укрепени картечни гнезда.

Кои са най-често използваните български фрази и изрази

Друго определение за „Пушечно месо“ - това е езиково клише, което се отнася до войници, които отиват на сигурна смърт и лесно биват жертвани от своите командири, които се интересува само от военния успех, независимо от живота на войниците си.

Самата фраза „пушечно месо“ се появява приблизително по същото време, когато се появяват и самите оръдия. Дори в пиесата на Шекспир "Хенри IV, част I" можете да намерите редове за войници, изпратени на сигурна смърт, а неговият герой се нарича "барутен фураж".

Знаете ли какво означават тези диалектни думи и изрази?

В историята на войните генералите често са използвали войници като пушечно месо, когато е било необходимо да се срази врага с жива сила. С това например се „прочу“ маршал Жуков, който разполагаше с практически неограничени човешки резерви, хвърлени срещу германците, за да свали настъпателната им мощ, особено през първата година от войната.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес