Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Знаете ли какви витамини съдържа кивито?

02 януари 2024, 08:08 часа

Цитрусовите плодове, сред които е и кивито, са популярни с щедрото си съдържание на витамини и минерали, сред които водещо място заема витамин С. Ако консумирате лимони, макар да не харесвате горчивия им вкус, за да си набавите този ценен витамин, помагащ на тялото ви да се справи с настинките и грипа, както и да произвежда колаген и съхрани младостта си, спокойно може да замените свежия жълт цитрусов плод с вкусното и ароматно киви, което е не по-малко щедър източник на витамина. Още какви витамини съдържа кивито и какви са ползите от консумацията му, разберете от статията.

Какви витамини съдържа кивито?

Витамин С не е единственият, който вкусният плод осигурява на организма ни в значителни дози. Плодът е богат и на витамин Е, както и на други ценни за здравето вещества – фибри, антиоксиданти, фитонутриенти и ензими, както и минерали, сред които в значителни количества са фолат, магнезий, желязо и калий.

Още: Какво ще се случи с тялото ви, ако ядете киви всеки ден

  • По отношение на витамин С е трудно да се каже с точност колко витамин С се съдържа в едно киви, защото това зависи от теглото и големината му, от сорта, от почвата, в която е отгледано, от самата реколта. И все пак можем да заключим, че средно кивито съдържа три пъти повече витамин С от този, съдържащ се в портокалите – около 160 мг. на 100 гр., тоест около 150-160% от необходимата дневна доза. Съдържанието на витамин С в различни плодове в сравнение с кивито може да проседите тук, за да се уверите колко ценен е вкусният плод по отношение на този витамин. Това прави вкусния сладък плод един от най-ценните източници на витамин С, за чиито ползи за здравето със сигурност сте информирани и не се колебаете дали следва да приемате повече витамин С и защо (ГРАФИКА).
  • Друг витамин, открит в щедри количества в кивито, е витамин Е, чиято роля за борбата със свободните радикали и предпазването на клетките от увреждащото им действие е научно доказана. Именно витамин Е допринася за значимата антиксидантна роля на кивито. Нещо повече – учените доказват, че витамин Е в кивито е бионаличен, тоест усвоява се от тялото и се проявяват изцяло ползите от него.
  • Кивито съдържа и добри количества витамин К – около 30-35% от необходимата дневна доза от витамина може да бъде набавена само с консумацията на 100 грама от вкусния плод, както и разнообразие от витамини от група В, макар съдържанието им да не е в такива значителни количества.

Какви са ползите за здравето от консумацията на киви?

Освен какви витамини съдържа кивито потребителите със сигурност се вълнуват какви са ползите за здравето от консумацията на плода, свързани и със съдържащите се в него витамини, и със съдържащите се в него минерали, антиоксиданти, ензими и други ценни вещества. Ползите от консумацията на киви са свързани с:

- Съдържанието на витамин С в кивито, което е рекордно

Още: Този сочен плод е пълен с ценни витамини

Ясно е, че щом е изключително щедро на витамин С, то ползите за здравето ще бъдат свързани с имунната система, производството на колаген, здравето на венците, кожата. Богатото съдържание на витамин С прави кивито полезно и за нормалната функция на кръвоносните съдове, костите, хрущялите, венците, енрегийния метаболизъм, нервната  система.

- Ползи за дихателната система

В резултат на редица научни изследвания учените са заключили, че кивито може да облекчи симптомите на астма, като това се дължи на антиоксидантите в него и отново на  витамин С.

- Ползи за сърдечно-съдовата система

Още: Това са най-добрите плодове за детоксикация на черния дроб

Консумацията на киви помага за контролиране на кръвното налягане, за поддържане на сърдечно-съдовата система в добро здраве чрез намаляване на нивата на триглицеридите в кръвта и увеличаване на добрия холестерол. Калият, съдържащ се в плода, допълнително подпомага сърдечно-съдовото здраве.

- Ползи за храносмилателната система

Кивито не само е богато на фибри, които подобряват функционирането на стомаха и червата, то съдържа ензим, благоприятстващ и улесняващ по-ефективното смилане на богатите на протеини храни.

Обширни изследвания доказват значителните ползи за здравето при консумацията на киви, обхващащи храносмилателната, имунната система и метаболизма. Ефектите на плода върху метаболитните маркери на сърдечно-съдовите заболявания и диабета също са изследвани, включително изследвания върху баланса на глюкозата и инсулина, поддържането на телесното тегло и енергийната хомеостаза. Всички заключения сочат плода като един от най-ценните цитрусови плодове по отношение на здравето на редица тъкани, органи и системи в тялото.

Още: Как това, което ядете, влияе върху начина, по който спите

Кой да внимава с консумацията на киви?

Съвсем естествено освен въпроса какви витамини съдържа кивито следва да разгледаме и рисковете от консумацията му. Единствено хората, които имат алергия към вкусния и богат на ценни вещества плод, трябва да преустановят консумацията му. Лекарите съветват и да се консултирате с лекуващия си лекар, преди консумация на киви, ако ви е предписал лекарства за кръвно налягане или антикоагуланти, които приемате редовно. Причината е, че консумацията на киви в големи количества или редовната такава може да засили ефекти на медикаментите за кръвно налягане и на антикоагулантите.

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

Източници: NCBI; BBC

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес