Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Здравословната закуска и 3 полезни свойства на кафето с мляко

08 август 2024, 11:44 часа

Възможно ли е да има прекалено много разнообразие в закуската, което дори може да претовари тялото? Да, смятат диетолозите.

Определено трябва да закусите. Тялото, което получава порция енергия и правилните калории сутрин, ще ви бъде благодарно. Правилната комбинация от храни по време на сутрешното ви хранене ще ви позволи да останете сити за дълго време, без да се налага да посягате към ароматни, но нездравословни кифли и да похапвате сандвичи.

Но да се разбере коя закуска е здравословна и коя не е много трудно дори за тези, които се смятат за експерти и разбират от калории и хранителни добавки.

Коя е най-здравословната закуска за хората над 50 г.?

Примерна закуска:

·       Типов хляб.

·       Карбонада.

·       Сирене.

·       Извара 5%.

·       банан.

·       Чери домати.

·       Кафе с мляко.

Това е много богата закуска, дори прекалено. В идеалния случай можете да оставите половината от набора от продукти, в противен случай съществува висок риск от претоварване на тялото и изправяне пред чувство на слабост и умора. Това е феномен, който е добре познат на тези, които обичат да ядат обилно и след това да спят, защото цялата им енергия се изразходва за смилане на храната. Но сутрин, напротив, искате да презаредите батериите си за остатъка от деня.

Извара с банан в количества до 300 грама и чаша кафе е най-добрият вариант. Изварата е ценен източник на протеини, калций и други хранителни вещества. Протеинът в изварата помага да поддържате нивата на кръвната захар стабилни, което ви кара да се чувствате сити за дълго време. Освен това, укрепва костите и подпомага мускулната функция.

Лекар: Това е най-здравословната закуска, която сваля килограмите и кръвната захар

Такава закуска дори ще ви направи по-щастливи: изварата съдържа триптофан, аминокиселина, необходима за синтеза на серотонин, хормона на щастието.

Бананът е източник на калий, магнезий, фибри и витамини от група В. Въглехидратите в бананите се усвояват бързо и дават прилив на енергия, фибрите стимулират чревната функция. Калият и магнезият помагат за нормализиране на кръвното налягане, което е особено важно за хора със заболявания на сърдечно-съдовата система.

Тук можете да добавите и малко заквасена сметана - това ще направи ястието по-нежно и вкусно. А мазнините в заквасената сметана ще ви помогнат да усвоите по-добре витамините A, D, E, K. Като цяло комбинацията от извара и банан с малко количество заквасена сметана е питателна и вкусна закуска.

Полезни свойства на кафето с мляко

1.       Кафето съдържа кофеин, който може да повиши нивата на енергия и да подобри концентрацията.

2.       Млякото съдържа калций, витамини D и B12, което е полезно за костите и цялостното здраве.

3.       Млякото може да смекчи киселинността на кафето, което е полезно за хора с чувствителен стомах.

Важно е да се отбележи, че комбинацията от кафе и мляко може временно да утоли глада, но не замества пълноценното хранене. По-добре е да пиете кафе с мляко в умерени количества. Обърнете внимание как тялото ви реагира на тази напитка и, ако е необходимо, коригирайте диетата си.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес