Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Затишие в спалнята по принуда: Как проблемите със СЪНЯ влияят на интимността

16 март 2022, 22:45 часа

Повечето хора признават, че след безсънна нощ се чувстват като руините на Мачу Пикчу, стъпкани от туристи, но само малка част приемат сериозно драматичните последици от постоянната липса на сън. 5-6 часа на ден вече не са достатъчни, но няма нужда да се брои времето, за да се установи липса на подходящата почивка. Вие сами усещате, че това е така.

1. Отпочиналите хора изглеждат по-привлекателни.

Постоянната липса на здравословен сън намалява процента на възхитени погледи, насочени във вашата посока, съответно намалява шансовете да се харесате на околните. Какво да правиш, това е физиологията - липсата на сън гаси физическата привлекателност. Скорошен експериментален проект на шведски психолози включва снимане на респонденти след безсънна нощ и осем часа нормален сън. Снимките бяха оценени от непознати, чиито отговори съживиха актуалността на историята за Спящата красавица. Лишените от сън изображения бяха силно възприети като по-малко привлекателни от тези на същия добре отпочинал човек.

2. Безсънието пречи на флирта.

Успешният флирт, с който започва всяка връзка, обикновено зависи от самочувствието, чувствителното възприемане на ситуацията, остроумието и правилната оценка на неговите шеги. Ако не спите достатъчно, кофеинът няма да помогне – флиртуващото ви настроение ще спре, както и способността ви да оценявате хумора.

3. Липсата на сън провокира конфликти.

— Ти си виновен, не аз! Но не, причината за кавгата е липсата на сън. Хроничната липса на сън играе важна роля в разпалването на конфликти, които могат да бъдат избегнати, ако не се пренебрегва почивката. Данните от лабораторни наблюдения на американски психолози показват, че липсата на сън е придружена от чести кавги в двойките, както и упорито нежелание да приемат преживяванията на партньора присърце, което усложнява пътя към помирението.

4. Проблемите със съня засягат самоконтрола.

Признайте, не ви е лесно да контролирате собствените си импулси след безсънна нощ. Няма значение каква е причината - трудности в работата, грижи за деца или продължително недоволство един от друг. Проучванията на семейни двойки, проведени като част от мащабно проучване в европейски страни, потвърждават връзката между липсата на сън, самоконтрола и агресивното поведение. И така, какво предпочитате - здравословен сън или скандал изневиделица?

5. Здравословният сън насърчава добрия секс.

Оказва се, че жените губят настроението си за секс, ако не получават достатъчно сън - учените стигнаха до това заключение, като изучават взаимозависимостта на съня и сексуалното желание. Колкото по-дълго и по-здраво спите, толкова по-страстно се отдавате на любовта във всякакви прояви и това е научен факт. Сексолозите добавят "черешката на тортата": жените, които спят предписаните 8 часа на ден, са по-чувствителни към стимулирането на ерогенните зони от тези, които пренебрегват почивката - не е ли интересен нюанс в оптимизирането на сексуалното преживяване?

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес