Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо неандерталците са били победени от кроманьонците?

19 август 2024, 09:48 часа

Неандерталците са алтернативен вид хора, които са съществували дълго време заедно с нашите кроманьонски предци. Но именно кроманьонците станали известни като „Хомо сапиенс“ - „Човек разумен“. В еволюционната борба неандерталците били принудени да отстъпят и напуснали историческата (по-точно - „праисторическата“) сцена преди 40 хиляди години. Кроманьонците завладели цялата планета.

Като се вгледаме в този резултат, ще видим нещо странно: неандерталците загубили борбата, но именно те тръгнали в началото с по-добър старт и при по-благоприятни условия. И ето защо.

Времето

Неандерталците са се появили преди нашите предци. Първите останки от неандерталци датират отпреди 500 хиляди години. Докато кроманьонците се появили преди около 200 хиляди години. Времевата преднина е над два пъти по-голяма, което представлява гигантско предимство за развитие!

Загадъчни древни хора са определени като нов вид

Мозъкът

Мозъкът на неандерталците бил по-голям от този на Хомо сапиенс. Вярно, че размерът на мозъка не влияе пряко върху интелигентността – това е известен факт. Но видовете, при които размерът на мозъка пропорционално на тялото е средно по-голям – са съответно и средно по-умни. Това е ясно видимо при маймуните, делфините и слоновете. Пропорционално по-големият мозък прави възможно наличието на повече неврони и невронни връзки - за хилядолетия това дава огромно предимство в интелигентността.

Мускулите

Мускулната маса на неандерталеца била с 40% по-голяма от тази на нашия кроманьонски прародител – съответно, неандерталците били физически по-силни.

Но в такъв случай защо неандерталците не успели да се развият?

Причините

Оръжията

Кроманьонците били по-слаби физически и били принудени да компенсират това с изобретения. Неволята учи. Те изобретили оръжията за хвърляне и активно ги използвали. Това им дало огромно предимство - и не само в конфронтацията с неандерталците. Просто оръжията за хвърляне – копията, а после и лъковете, намалявали загубите в битките с диви животни до минимум. А неандерталците се ограничавали с оръжия за близък бой – тояги и каменни ножове.

Останки на най-древните балкански неандерталци са открити в Сърбия

Менюто

Неандерталците имали хранително меню с по-високо съдържание на белтъчини (протеини). Основната им храна било месо от елени. Това е добре за изграждане на мускулна маса – но ги правело силно зависими от популацията на елени, която била нестабилна.

Кроманьонците имали много по-разнообразно меню. Те се научили да ловуват различни животни. При това, се занимавали повече от неандерталците със събирачество и бране на ядливи растения. Жените и децата активно участвали в това. Няма дивеч? Нищо, ще съберем малко корени и ядки, подходящи за ядене!

Нервната система

Хомо сапиенс притежава повече мотоневрони (двигателни неврони). Това ни позволява да контролираме по-добре мускулите си. Да, мускулите на неандерталците били по-силни - но те харчели енергията си неефективно. Хабели повече сила за едни и същи действие.

Социален живот

Неандерталците никога не се събирали в големи племена, а се разпръсквали на големи площи. В търсене на храна те се разделяли на малки групи.

Кроманьонците се обединявали в големи общности. Това им позволявало да ловуват ефективно и да побеждават. Просто надделявали с количество.

Геномите

Неандерталците нямали голямо разнообразие на сексуални партньори. Въобще, тяхната популация винаги е била доста малка - около 15 хиляди индивида. И силно разпокъсана на малки групи. Всичко това довело до ограничени семейни връзки - живеели в малки общности на малки семейства, докато кроманьонците се събирали в големи племена.

Така неандерталците загубили войната на геномите – сексуалната близост между роднини често дава като резултат безплодие, непосредствено или през няколко поколения. Неандерталското семейство често полагало усилия за отглеждането на безплодно дете. То нямало свои деца - и подобни ситуации с времето се случвали все по-често.

Така всички предимства на неандерталците - преднина във времето, голям мозък и физическа сила, им дали добър старт. Но кроманьонците се научили да използват по-ефективно своите качества. И в крайна сметка те спечелили това еволюционно състезание.

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес