Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо в киното се сервират пуканки?

27 декември 2022, 16:11 часа

Завладяващата миризма. Хрупкавата хапка. Соленият вкус. Масленият завършек. А дори и карамелизирания вариант. Хората ще разпознаят тази миризма и вкус навсякъде. Защо се наслаждаваме на вкусовите си рецептори с тези хрупкави зрънца, докато очите ни се наслаждават на големия екран? Нека видим каква е причината, толкова много хора да изпитват нужда от пуканки по време на филм и защо в киното се предлагат предимно пуканки.

Разкриха от коя царевица стават най-добрите домашни пуканки

Естествено, това се дължи най-вече на цената, удобството и времето на приготвяне за пуканки. Те саевтини за продавачите и за клиентите, а приготвянето им не изисква много оборудване. Освен това пуканките стават популярни по време, когато киносалоните отчаяно се нуждаят от икономически стимул, и така пуканките се появяват в света на киното. Забавен факт е, че пуканките не се отнасят само до изпуканите зърна. Това е и наименованието на специфичния вид царевица, която се използва за направата на пуканки. Първоначално тя е отглеждана в Централна Америка и става популярна в средата на XIX век. В сравнение с други похапванки и най-различни снаксове, по това време тя е била супер лесна за приготвяне, а през 1885 г., когато е изобретена мобилната машина за пуканки, задвижвана с пара, направата им става още по-удобна. В края на XIX в. по улиците се появяват множество независими доставчици на пуканки. Те са били нещо като предшествениците на камионите за храна.

Домашни ПУКАНКИ в тенджера за 5 минутки

Тъй като производството на пуканки е било евтино, те са били евтини и за купуване, което е увеличило популярността на това лакомство по време на Голямата депресия. Депресията увеличава разходите на потребителите за по-евтини луксозни стоки като пуканки и филми, и двете индустрии се обединяват. Киносалоните разрешават на определен продавач на пуканки да продава точно пред киното срещу дневна такса. Към средата на 40-те години на ХХ в. обаче кината се отказват от посредника и започват да имат собствени щандове във фоайето. Въвеждането на концесионните щандове с пуканки в киносалоните поддържа киноиндустрията и оттогава насам пуканките са основен продукт при гледането на филми. Естествено вече е доста популярна консумацията на начос с топено сирене или друг вид сос, както и всякакви други разядки като бонбони, ядки, а на някои места дори и някой друг бургер.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес