Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо устните се изсушават и напукват и какво да направим за това

26 септември 2024, 20:30 часа

Как да защитим устните си, кога да отидем на лекар и какъв трябва да бъде съставът на правилното червило.
 
Защо устните се изсушават и напукват?

По устните има малко мастни жлези, така че почти няма естествено защитно смазване. Освен това кожата е много тънка. Така че тя може лесно да бъде травмирана.

Ето кои са най-честите причини за напукване на устните.

Още: Пристрастяване към балсама за устни: мит или реалност

1. Слънчево изгаряне

Ултравиолетовите лъчи причиняват на устните, особено на долната устна, загуба на влага, те стават твърди, сухи и лесно се напукват - например при усмивка. Такива увреждания са особено често срещани при хората със светла кожа и тези над 45-годишна възраст.

Тук трябва да бъдете внимателни. Ако освен пукнатините по изсушените и зачервени от слънцето устни се появят и язви, а още повече ако тези язви не заздравеят в продължение на няколко месеца или дори години, тези промени се смятат за предракови. Затова непременно трябва да се обърнете към общопрактикуващ лекар или зъболекар.

2. Сух въздух или топлина

Още: Жените от тези зодии имат най-красивите устни

Поради структурата на устните те губят влага 10 пъти по-бързо, отколкото кожата на други части на тялото. Ето защо ефектът на изсушаване е по-силно изразен в горещо или сухо време: повърхността на устните става твърда, люспеста при допир и лесно се напуква.

3. Студ

Организмът реагира на понижаването на температурата, като стеснява повърхностните съдове и намалява притока на кръв към кожата. Това е от решаващо значение за устните: кръвта всъщност е единственото нещо, което ги затопля.

Когато устните започнат да замръзват, влагата в тях кристализира и се превръща в лед. Това изсушава и деликатната кожа в тази област. Това означава, че рискът от напукване се увеличава драстично.

Още: Какви опасности могат да крият хиалуроновите филъри?

4. Навик да облизвате устните

Слюнката се изпарява бързо и устните ви стават още по-сухи, отколкото преди да ги оближете.

Ако това се случва в горещо, студено или ветровито време, лющенето и напукването на устните са естествен резултат.

5. Навик да дишате през устата

Постоянното движение на въздуха около устата кара устните да се изсушават по-бързо от обикновено.

6. Дехидратация

Липсата на влага в организма означава, че кожата също губи влага и става по-суха и крехка. Това важи особено за устните.

7. Алергична реакция към неподходяща козметика

Устните могат да реагират прекомерно на оцветителите и ароматите в козметиката, която сте свикнали да използвате: балсами, червила, почистващи продукти, маски. Дразненето, провокирано от веществата-алергени, също може да доведе до появата на пукнатини по тънката кожа.

Особено често това са продукти, които съдържат:

- камфорово масло, евкалиптово масло;
- ароматизатори: канела, цитрусови плодове, обикновена и мента;
- ланолин;
- ментол;
- октиноксат или оксибензон;
- фенол (или фенил);
- пропил галат;
- салицилова киселина.

8. Различни заболявания

Сухите устни могат да бъдат симптом на алергии, екзема, заболявания на щитовидната жлеза и някои автоимунни заболявания. Кожата в тази област се изсушава и при повишена температура, която може да съпътства остри респираторни вирусни инфекции или грип.

Друга причина за повишена сухота е нежелана реакция към лекарство, което приемате.

Ако подозирате, че някое заболяване или лекарство е виновно за сухотата на устните, непременно се обърнете към вашия лекар.

9. Недостиг на витамини и минерали

Напуканите устни понякога показват недостиг на желязо и витамини от група В. Но това не означава, че трябва да тичате до аптеката за витамини. Просто се опитайте да промените диетата си (тези храни имат много желязо, а тези - витамини от група В) и се консултирайте с Вашия лекар.

 

Какво да правите, ако устните ви са сухи и напукани, и как да го предотвратите

Естествено, необходимо е да се отстрани причината за сухите устни. Ако тя е медицинска, лекарят ще ви предпише лечение. А ако не става въпрос за заболяване или медикаменти, съветите на експертите от Американската асоциация по дерматология ще ви помогнат да върнете гладкостта на устните. Същите препоръки ще са подходящи за предотвратяване на появата на пукнатини в бъдеще.

1. Изберете козметика, която не е вредна за устните ви

Експертите от Американската асоциация по дерматология твърдят, че дискомфортът, паренето и изтръпването, които се появяват, когато нанасяте козметика, са признак на дразнене, а не на действие на активните съставки в продукта.

По-горе има списък на съставките, които най-често водят до дразнене. Разгледайте състава на вашия балсам за устни или масло за устни и отхвърлете продукта, ако откриете в него някоя от дразнещите съставки. Също така трябва да избягвате ароматизирани или оцветени червила и балсами за устни.

Вместо това избирайте козметика, която съдържа:

- рициново масло;
- диметикон;
- масло от конопено семе;
- минерално масло;
- вазелин;
- масло от карите;
- слънцезащитни съставки като титанов оксид или цинков оксид.

2. Използвайте подходящ балсам за устни няколко пъти дневно

Ако устните ви са много сухи, опитайте да замените обичайния си балсам с гъст мехлем, например вазелин. Това ще помогне да се запази влагата за по-дълго време.

3. Използвайте балсам със слънцезащитен фактор, преди да излезете навън

Идеалният продукт, особено в слънчево време, е балсам с SPF30 или по-висок, като сред съставките му има титанов или цинков оксид. Тези вещества ще осигурят допълнителна защита от слънцето.

4. Спрете да облизвате или хапете устните си

Това води до по-бързо изсушаване на кожата и не ѝ позволява да се отърве от вече възникналото раздразнение.

Ако обичате да облизвате устните си, избягвайте ароматизираните балсами и червила: вкусната миризма засилва вредния навик.

5. Опитайте се да дишате през носа си

Това ще помогне на устните ви да задържат повече влага.

6. Пийте повече течности

Това не означава, че трябва да поглъщате по 8 чаши вода на ден. Просто се опитайте да се уверите, че не изпитвате жажда.

7. Следете за влажността на въздуха

По време на отоплителния сезон влажността на въздуха в апартаментите спада под нормалното. А това е много вредно за кожата, включително на устните. Затова се снабдете с овлажнител на въздуха или го заменете с импровизирани средства. Това ще предотврати и изсушаването на устните ви.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес