Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо украсяваме елха на Коледа?

20 декември 2023, 14:00 часа

За повечето семейства украсяването на коледната елха преди 31 декември е новогодишна традиция, която изглежда винаги да е съществувала. Обаче не е така. Традицията за украсяване на коледната елха премина през своите етапи на формиране, възникване и изчезване.

Защо украсяват коледната елха и откъде идва този обичай?

Германия – като основоположник на традицията

Именно в тази страна е обичайно да се използва коледно дърво като коледен и новогодишен атрибут. В древни времена жителите на Германия вярвали в духовете и за да ги умилостивят в края на годината отивали в гората и носели дарове. Жителите вярвали, че иглолистните дървета са посредници между тях и духовете. Вярвало се, че може да ги успокоите, ако им представите специални предложения, които се използват за украса на борови иглички.

Знаете ли защо украсяваме елха и откъде идва традицията?

Сладкиши, храна, красиви неща, ръчно изработени играчки, червени панделки били окачени на клоните на боровете и смърчовете в знак на благодарност към божествената сила за плодородие и берекет през следващата година.

По-късно традицията за декориране на смърчови дървета се разпространява и в други европейски страни.

В Русия традицията да се украсява коледно дърво за Нова година не винаги е съществувала. Имало е периоди, когато е имало такъв обичай, и периоди, когато е бил забранен.

Повечето от европейските иновации са донесени в Русия от цар Петър I. През 1700 г. с негов указ е обичайно да се украсява новогодишното дърво и да се празнува не само настъпването на новата година, но и Коледа. Въпреки това, украсеното смърчово дърво в онези дни е било луксозен атрибут, така че е било поставено само в богати и благородни къщи и кралския двор.

Как елхата се превръща в коледна традиция

По време на войната 1914-1918 г. украсяването на коледната елха и поставянето й в домовете е забранено. Това е периодът на Първата световна война, така че руското правителство забранява поставянето на смърч за новогодишните празници, тъй като произходът му започна във вражеските страни. След образуването на СССР през 20-те години на 20 век използването на смърч е забранено по религиозни причини. Смърчът най-накрая става символ на новогодишните празници едва в края на 1935 г. И тази традиция е запазена и до днес.

Християнска символика на коледната елха и нейната украса

От християнска гледна точка тези плодове, играчки и сладкиши, използвани за украса на смърча, служат като символ на подаръците, донесени на бебето Исус Христос. Свещите служат като напомняне за това как е осветено мястото на раждане на новороденото и местоположението на цялото семейство и как Светлината - Божият Син - е дошла на света. А звездата на върха на елхата символизира Витлеемската звезда, появила се в момента, в който Исус се появил на този свят и показал на мъдреците пътя към него. Това превърна смърча в символ на Коледа. Така коледната елха се е украсявала от древни времена, но причините за този обичай са се променяли през вековете.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес