Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо се пресича крем карамелът – въпрос, който всяка домакиня си задава

30 ноември 2021, 22:41 часа

Крем карамелът е любим десерт на милиони хора. Тази вкусотия е успяла да се прочуе по цял свят и не е случайност, че домакините копнеят да овладеят всяка една тънкост и специфика, свързана с приготвянето му.

За съжаление обаче, колкото и стриктно да се придържаме към стъпките и съветите, посочени от кулинарните магьосници, понякога се случва крем карамелът да се пресече. Може ли някой да отговори на въпроса къде грешим и какво всъщност пропускаме да направим? Ние всъщност имаме отговор на това питане и нямаме търпение да го споделим с вас.

Защо крем карамелът се пресича?

Макар наглед това да е проста технология, приготвянето на десерта съвсем не е като детска игра. Важно е да сте запознати с точните пропорции, техники и прочее, ако искате крайният резултат да е гладък и съвършено вкусен десерт, на който да не можете да се насладите.

Предлагаме ви няколко лесни съвета, ако искате вашият крем карамел да се получи идеално плътен и гладък.

Ето как да си направите цяла ТАВА крем карамел

Ето какви са те:

• Пресни яйца;

Това е първата специфика, на която да обърнете внимание, ако не искате да станете свидетели на шупли. Яйцата трябва да са пресни и да ги разбивате заедно със захарта, докато се втечнят. Не бива обаче да се престаравате, защото в противен случай рискувате да станат на пяна.

• Съставките трябва да са с еднаква температура;

Това е втората специфика и е също толкова важна, колкото и първата. Винаги спазвайте точните пропорции на продуктите и ги смесвайте бавно. Запомнете, че продуктите трябва да са с една и съща температура.

• Печене на водна баня;

Много домакини грешат, като пренебрегват това изискване. Ако искате обаче плътен десерт, трябва да го спазвате. Формичките трябва да се поставят на водна баня, а нивото на водата не е препоръчително да преминава средата им.

• Температура на печене.

Всъщност това е ключовият момент, когато става въпрос за приготвянето на крем карамел. Ако не искате вашият любим десерт да се пресече, то температурата не бива да е повече от 140 - 150 градуса. Не позволявайте на водата в тавата да заври. Ако това се случи, поради някаква причина, появата на шупли е гарантирана.

Някои домакини си служат с един трик. Те периодично поставят кубчета лед в съда, в който са формите и по този начин регулират температурата на водата и не й позволяват да стигне до точка на кипене.

Желаем ви успех! Следвайте тези съвети и ще имате перфектния крем карамел, от който да си оближете пръстите!

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес