Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо рентгеновите лъчи са опасни за здравето ни?

09 август 2024, 13:44 часа

Много хора смятат, че радиацията и излъчващите я устройства са опасни за здравето. Някои започват да се съмняват дори в безопасността от използването на микровълнова печка и необходимостта от рентгенова снимка. Понякога това достига до наистина опасни ситуации – когато, например, бременни жени дори с фрактура или съмнение за синузит отказват да си направят рентгенова снимка, страхувайки се за здравето на бебето.

Наистина ли рентгеновото излъчване е толкова опасно и трябва ли да се избягват съответните изследвания?

Д-р Ана-Мария Маркеш да Силва разяснява проблема. 

За мнозина ще е едва ли не откритие - но ние получаваме 80% от радиацията не от мобилните телефони и домашните микровълнови печки, а от околната среда: от водата, почвата и от космоса. Естествената доза радиация е дори полезна за растежа и развитието на организма.

Опасен ли е рентгенът за здравето?

Ами рентгеновите лъчи и флуорографията?

Средно човек получава около 0,11 mSv (милизиверта – единици за радиационно натоварване)) за една рентгенова процедура, а при флуорографска - 0,08 mSv. Благодарение на модерното оборудване тази доза може да бъде намалена до 0,04 mSv. За да се предизвикат смущения във функционирането на човешкия организъм са необходими дози 1000 пъти по-високи, отколкото при тези процедури.

Можете абсолютно лесно да направите 10 рентгенови изследвания или 20 флуорографии годишно, в съответствие със санитарните правила и норми. Затова не се страхувайте от предписанията на Вашия лекар. При това за защита има специални престилки, които също ще намалят потенциалните рискове. Кърмещите жени не трябва да спират кърменето след рентгенова диагностика, понеже няма риск от източници на йонизиращо лъчение.

Принципът на работа на рентгеновия апарат е подобен на фотографския. Резултатът от процеса на "заснемане" се записва на филм, който служи като материал за диагностика. Рентгенът дълго време е бил най-информативният метод, докато не се появили други техники: радиовизиография и томография.

Днес диагностичните устройства показват изображения на екрана на компютъра, което отнема по-малко време и ви позволява да разгледате резултата по-подробно. Късите скорости на затвора, при които се правят снимките, също се считат за предимство при използването. Ако сравним времето, необходимо за получаване на висококачествено изображение, ще установим, че разликата е почти 10 пъти, което прави дозата радиация, получена при заснемане с радиовизиограф, практически незабележима за организма. Едно изображение на радиовизиограф е еквивалентно на половин час гледане на телевизия по отношение на експозицията – но трябва ли да уточняваме по колко часове прекарват милиони хора пред телевизора без опасения и страх?

Кой е първият носител на Нобелова награда за физика?

Рентген по време на бременност

Стоматологичният преглед е задължителен за всяка бъдеща майка. Но страхът от рентгеновата диагностична процедура се засилва. Възможно ли е да се прибегне до такава процедура, докато се очаква раждането на дете?

Съвременните медицински стандарти препоръчват провеждане на изследвания:

- въз основа на клиничната картина и предписанието на лекаря;

- само през втората половина на бременността;

- дозата, получена по време на процедурата, не трябва да надвишава 1 милизиверта за 2 месеца бременност.

Тоест, първите 3 месеца не са подходящо време за рентгеново изследване освен, ако случаят е спешен. През втората половина трябва да се използва радиовизиограф за получаване на изображение. Това ще направи процедурата напълно безопасно за майката и детето.

Няма нужда да се страхувате от рентгеново изследване. Достатъчно е да вземете предвид дадените цифри и става ясно: процедурата е безопасна. Методът за диагностика с помощта на обемист рентгенов апарат и филмови изображения е остарял - той е заменен от радиовизиограф и томограф, с помощта на които се получават висококачествени изображения. 3D-томографията напълно демонстрира структурата на тъканите в една процедура. Тези технологии са модерни и информативни.

Внимание! Статията е само за информация. Не се се самолекувайте, а се допитвайте до медик-специалист!

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес