Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо редовната консумация на хумус е толкова полезна за здравето ?

20 октомври 2023, 12:27 часа

През последните няколко години хумусът стана част от българското меню. В Близкия изток и Средиземноморието, той е традиционна храна, направена от нахут, зехтин, лимон, чесън, сол и паста от сусам.

Хумусът идва от Египет, а за първи път е бил приготвен през 13 век, като тогава в рецептата не са присъствали чесън и лимон. Доста са държавите, които смятат хумусът за свой и затова и има такова разнообразие от вкусове и методи на приготвяне. Турският хумус, например, се прави с масло, а в Йордания тахана се заменя с кисело мляко. Също така различните региони го сервират с различна температура – някои го предпочитат топъл, докато други го поднасят студен.

Вкусен домашен хумус

Интересни факти за хумуса:

  • През май 2010 година е направен Световният рекорд за най-голямата чиния с хумус, като в него са взели участие 300 готвачи от района на Бейрут, които са направил 23 040 килограма от разядката.
  • През 2012г. един австралийска режисьор създава филма “Правете хумус, а не война”, като целта е била призив за мир в Близкия изток.
  • Хумусът е богат на полезни вещества и в много страни от Близкия изток закусват с него, за да балансират нивата на кръвната си захар. Също така разядката намалява възпалението, бори се с болестите, подпомага храносмилането, поддържа здравето на сърцето и костите и повишава количеството енергия.
  • Според някои готвачи хумусът е афродизиак, защото е богат на желязо, магнезий, цинк и калий.
  • През 2013 година хората, които консумират редовно хумус са толкова много, че в тютюнопроизводителите решили да сменят културата и започнали вместо тютюн да отглеждат нахут.

Рецепта за лесен и невероятно вкусен хумус

Няколко причини да ядете хумус редовно:

  1. Богат е на протеини – хумусът доставя на тялото огромно разнообразие от различни витамини и минерали. Той е растителен източник на протеини и го прави идеален за консумация от хора, които не ядат месо и продукти от животни.
  2. Бори се с възпалителните процеси в организма – той е богат на нахут, зехтин и тахан – съставки, които имат противовъзпалително действие.
  3. Богат източник на фибри – фибрите спомагат за редовната и по-добра функция на червата, както и за растежа на добрите бактерии, които подхранват чревните клетки.
  4. Контролира кръвната захар – хумусът е с нисък гликемичен индекс и бавно пуска захарите в организма.
  5. Намалява риска от развитие на сърдечно-съдови заболявания – понеже хумусът съдържа нахут и зехтин, той намалява риска от сърдечни болести.
  6. Поддържа килограмите в здравословни граници – понеже е отличен източник на фибри и протеин, хумусът помага за намаляване на килограмите. Според редица проучвания хората, които редовно консумират хумус, имат по-нисък индекс на телесна мазнина.
Ралица Солакова
Ралица Солакова Отговорен редактор
Новините днес