Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо привлекателните мъже притежават тези недостатъци?

14 юли 2022, 21:10 часа

Физическата привлекателност е важна привилегия за всеки индивид. Привлекателните сред господата имат своите особености. За тях учените съдят по социален експеримент, проведен от университета Брунел в Лондон. Те са твърде интересни.

Изводът, до който достигат е, че мъжете, които са физически по-привлекателни, са по-слабо заинтересовани от възможността социалното неравенство да се изравни.

В експеримента участвали 125 доброволци, представители на двата пола. Целта на експеримента е била да се тества еволюционната теория, която гласи, че в социалното неравенство привлекателните индивиди са сред печелившите. Ползата за тях определя и отношението им към премахването на този социален дисонанс.

В хода на изследването изследователите открили, че привлекателните мъже са сред по-малко щедрите. Същата тенденция проявяват и привлекателните дами.

Водещият изследовател на проучването споделя, че този факт се дължи на склонността на привлекателните към егоизъм и елитарност.

Тайните за красота, събрани от цял цвят

По време на проучването телата на участниците били изследвани с 3D скенер. Оценката била по традиционните мерки, определящи физическата привлекателност. Проверката се прави по стройна фигура, съотношение между обиколка на талия и гърди при мъжете и между талията и бедрото за жените и след това резултатите се оценяват  от 2 групи отделни съдии.

Освен тези телесни измервания участниците били подложени на тест с въпроси относно личността, които проверяват отношението им към егоизма и неравенството. С експеримент били измерени реакциите им като им били дадени пари, а по-късно поискали от тях да ги върнат.

При експеримента било установено, че дамите и господата с по-привлекателна външност се оказали по-малко алтруистично настроени и в по-голяма степен егоисти - по думите на ръководителя на експеримента.

Красивите сред мъжете по-лесно се поддават на егоистични подбуди, когато трябва да преследват целите си.

Любопитни факти и критерии за женската красота

Вероятно на това се дължи и фактът, че красивите от двата пола се изкачват по-бързо в кариерната стълбица и по-лесно получават повишение, а не толкова на благосклонно отношение на околните към тях заради привлекателна външност. В кариерата личната инициатива и агресивното понякога поведение се толерират за сметка на отстъпчивостта и пасивността. Активната позиция означава по-силна мотивация и възможност за постигане на целите.

Пряката зависимост между външни дадености и поведение може да бъде туширана с възпитание и промяна на приоритетите още в семейната среда в ранно детство, но природните заложби може отново да вземат връх по-късно. Все пак външните белези и поведението са корелация, която подлежи на корекции по волеви причини и не е извинение за силни егоистични подбуди и отговарящо на тях неприемливо поведение. Намирането на баланс между активно поведение и принципни позиции е задача, която трябва да решат и привлекателните сред силния пол.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес