Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо няма дебели японци: 5 трика, които спазват стриктно

28 септември 2024, 08:32 часа

Разберете какви са навиците на японците, поради които не страдат от затлъстяване и живеят средно по-дълго.

Япония често се споменава като страна, в която хората са изключително здрави и според данни на сайта "World Population Review". Интересното е, че тази страна има само 4,5% от населението със затлъстяване, което е едно от най-ниските нива на затлъстяване сред развитите страни. 

Японският начин на живот и техните навици са ключови за поддържането на стройна фигура, а журналистът Каки Окумура обясни, че не става дума за дисциплина, а за прости, ежедневни решения, които този народ интегрира в живота си.

Вижте още: Каква е разликата между "добър" и "лош" холестерол

1. Ходят навсякъде пеша

Една от ключовите разлики е колко се движат японците. Проучване на Министерството на здравеопазването на Япония от 2019 г. установи, че мъжете правят средно около 7000 стъпки на ден, докато жените правят малко под 6000. Град Нагано, който някога е имал висок процент на инсулти, е изградил множество пешеходни пътеки, подобрявайки драстично здравето на своите жители. Днес Япония има една от най-дългите очаквания за продължителност на живота в света - 85 години.

2. Хранят се умерено

Въпреки че съвременната японска диета не е имунизирана срещу бързото хранене, ключът е умереността. Порциите са по-малки, отколкото на запад, а ястията са балансирани. Вместо да преяждат, японците често избират по-малки порции, богати на зеленчуци и здравословни въглехидрати като зеленчукова юфка. Това им позволява да се наслаждават на любимите си храни без строги ограничения.

3. Те опростяват готвенето

Простотата е ключът, когато става дума за готвене в Япония. Вместо сложни ястия, японците често избират бързи методи за приготвяне, като например използването на микровълнова печка за приготвяне на зеленчуци. Така те имат здравословна храна без много усилия, което им позволява да се придържат към здравословни навици дори когато са заети.

4. Упражнението е радост

В Япония на упражненията не се гледа като на задължение, а като на удоволствие. Училищата провеждат „Ден на спорта“ веднъж годишно, където всеки участва в различни дейности, като лека атлетика или теглене на въже. Тази практика развива у децата любов към движението, докато възрастните често избират дейности, които им доставят удоволствие.

Вижте още: Пушенето на цигари сваля или вдига кръвното налягане

5. Качеството на храната е по-важно от количеството

Вместо огромни порции, японците избират висококачествени храни , често сезонни и местно производство, които подхранват тялото им по здравословен начин.

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес