Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо никога да не работим на лаптоп с батерия, докато е включен в контакта и как да удължим живота на батерията

25 ноември 2021, 13:00 часа

Лаптопът се е превърнал във важна част от работната среда, в средство за бизнес, комуникация и забавления в глобален мащаб. Докато само преди няколко години компютърът в дома беше лукс, днес почти всеки има лаптоп или таблет. Качествените лаптопи не са евтини и това налага пълноценна грижа за тях, за да ни служат по-дълго. Най-ценното при таблетите и лаптопите е възможността да бъдат употребявани, без да са включени в мрежата – с помощта на батериите им, което налага да се научим как да удължим живота на батерията, тъй като подмяната ѝ не е евтина.

Като начало нека разгледаме защо не трябва да държим лаптопа, включен в контакта, докато работим на него. Естествено, че е редно да го правим, когато зареждаме устройството, но веднъж заредено, следва да го изключим от мрежата и да работим само на батерия. В противен случай съкращаваме живота на батерията. Друг вариант е да извадим батерията, когато сме в офиса или вкъщи, и да работим само с устройство, включено в мрежата. Работата на батерия и с устройство, включено в контакта, е едно от най-вредните неща за уреда и батерията ви. Когато планирате да работите дълго време на ток с лаптопа, извадете батерията, преди да се е изчерпила до край ( препоръчва се в идеалния вариант да има заряд в нея поне 50%) и я приберете на сухо и тъмно място, без достъп до пряка слънчева светлина. Поне веднъж в месеца е важно да правите и едно пълно разреждане и зареждане. Това е от ключово значение за по-дългия ѝ живот.

Други съвети за удължаване на живота на батерията и уреда

  1. Не дръжте уреда до източник на топлина и изложен на пряка слънчева светлина. Високите температури влияят изключително неблагоприятно както на лаптопа, така и на батерията му.
  2. Пазете уреда от домашните любимци. Космите на пухкавите ви приятелчета са пагубни за него.
  3. Не се хранете върху лаптопа, частиците храна попадат в него и застрашават живота му.
  4. Когато правите разреждане и зареждане на батерията, не трябва да бъде до 0 и до 100. Разреждането следва да е до около 10%, а зареждането до 90-95%.
  5. Не позволявайте батерията на уреда ви да спада до 0. Винаги изключвайте по-рано устройството, ако нямате достъп до електрическата мрежа, за да го заредите.
  6. Използвайте само оригинални зарядни устройства, за да съхраните лаптопа и батерията му.
  7. Изчетете ръководството за грижа за батерията, ако имат такова за уреда ви, и следвайте препоръките стриктно.
  8. За нови устройства се препоръчва калибриране на батерията след няколко цикъла на разреждане-зареждане.
Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес