Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо не трябва да подарявате четен брой цветя?

30 юли 2024, 16:11 часа

Цветята са винаги приятен знак за внимание. Идвайки в магазина, понякога забелязваме колко пъпки има в букета. Всеки знае, че интерес представляват само нечетните числа, освен ако, разбира се, не става въпрос за купуване на цветя за траурни събития.

Но защо веднага отхвърляме букети от 4 или 8 рози, карамфили, божури или друг вид цветя?

Да се обърнем към миналото

Вярата в магията на числата е съществувала още в предхристиянски времена. Маговете вярвали, че четните числа бележат края на жизнения цикъл и са пряко свързани със смъртта и водачи към подземния свят. Нечетните, напротив, символизирали стремежа, развитието и живота.

По-нататък това правило било отразено в избора на броя на цветовете. Езичниците вярвали, че едното цвете е предназначено за починалия, а второто - за негов водач в подземния свят.

Суеверията, свързани с числата, се разпространявали не само върху подаряването на цветя, но и върху празненствата. На празника винаги трябвало да се брои нечетен брой гости.

Интересно е също така, че магията на числата и вярата, че нечетните числа са добри, може да се проследи назад до славянските истории и приказки.

Какво послание носят различните цветя, които подаряваме?

А как е сега?

Българският народ в по-голямата си част е суеверен народ, така че в днешно време тази традиция е запазена. Влизайки в магазина, цветарят пита: „Искате ли букет за празника?“. На всички веднага става ясно, че купувачът е дошъл за букет от нечетен брой цветя.

Освен у нас, такива правила се спазват в още няколко държави. Но причините навсякъде са различни. Например в Япония никога не подаряват 4 цветя, защото това число е съзвучно с йероглифа „смърт“. Въпреки това букет от 8 рози - като символ на знака на безкрайността - е търсен сред клиентите на тази страна.

Във Франция да се подарява букет от четен брой цветя също не е прието, защото тези числа символизират скръб, раздяла и тъга.

Но има и изключения?

Разбира се, в много западни страни четните числа, напротив, отразяват късмета и щастието. В САЩ най-популярният букет за подарък се състои от 12 цветя. Германците по-често избират композиции от осем цветя. Британците подаряват букет, наречен „6 откраднати целувки“, за да покажат любовта и уважението си към другата половина.

Така или иначе, в България са запазени традициите и вярата в магията на числата, както и в знаменията и суеверията. За да не се огорчи дарителят, е по-добре да се подарят нечетен брой цветя за празника.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес