Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо не можете да ядете риба, салати и извара за вечеря?

19 февруари 2024, 10:22 часа

Когато четете много фитнес треньори и други „треньори по хранене“, изглежда, че вече знаете всичко за храненето. Всъщност се оказва, че нищо не знаем и се храним абсолютно неправилно.

Ние никъде не преподаваме хранителна култура - нито в семейството, нито в детската градина, нито в училище, отбелязват експерти. Навсякъде бързат: „Яжте по-бързо.“ Оттук и проблемите с храненето.

Това е нашият век: всички бързаме. Младите хора искат да успеят в професията си, но менюто им е ужасяващо. Нямат време да закусят, през деня пият кафе, а вечер им доставят храна. И след това не могат да отидат до тоалетната десет дни. В същото време те не искат да променят начина си на живот.

Здравословното хранене на хората след 50 се крепи върху тези 5 храни

Не пропускайте хранения

Ако човек иска да бъде здрав и успешен, трябва да закусва, обядва и вечеря. Освен това трябва да се храните по едно и също време. 

Обилна, богата на протеини закуска

Един от лошите хранителни навици е да хапнете набързо сутрин, преди да излезете от вкъщи, и след това да вземете нещо в офиса.

Закуската трябва да бъде топла и плътна, богата на протеини, за да ви държи сити възможно най-дълго. Менюто включва яйца, месо или риба. И закуската трябва да е вкусна.

Какво забавление има овесената каша без масло и с вода? За закуска можете да ядете каквото искате. Никой не е отменил хранителната стимулация на ендорфините. Когато човек се нахрани добре, настроението му се подобрява и може да се заеме с работа.

Пълноценен обяд: първо, второ и компот

Ако сте имали добра и обилна закуска в осем сутринта, здравословното чувство на глад трябва да се появи едва към 2-3 часа следобед.

Обядът също трябва да е обилен: салата, супа, основно ястие, чай или друга напитка. Този обем е нормален. Човек може да яде толкова много, че лесно да издържи до вечеря.

Същността на здравословното хранене

Яжте зеленчуци и плодове преди 16:00 часа

Плодовите и зеленчуковите салати не са най-добрата идея за вечеря. След 16:00 пресните зеленчуци и плодове предизвикват повишено образуване на газове.

Без протеин за вечеря

За вечеря оставяме само въглехидрати: каша, паста, картофи. Можете да добавите масло и пържен лук. Ако не прекалявате, няма да има вреда от този дресинг.

Не яжте пилешки гърди, рибни пържоли и кюфтета за закуска. Парче месо ще лежи в стомаха за 8-10 часа, ще започне процесът на ферментация на несмлени протеини - това се нарича гнилостна диспепсия. В резултат на това вие спите, но тялото ви не спи. И тогава се събуждаш съкрушен и в лошо настроение.

По същата причина изварата и другите млечни продукти не са подходящи за вечеря.

Въглехидратите не остават в стомаха повече от четири часа. И докато си легнете, стомахът ви трябва да е празен. За вас е лесно и комфортно и няма болезнено чувство на глад. Вие спите, спи и стомахът ви. Вечерята трябва да приключи 4 часа преди лягане

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес