Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо не е добра идея винаги да се плаща с банкова карта ?

19 октомври 2023, 12:46 часа

През последните няколко години банковата карта се превърна в основен начин на плащане. Към днешна дата повечето хора толкова са свикнали да си купуват стоки по този начин, че често го правят, без да се замислят.

И това е нещо напълно нормално, особено като се имат предвид развитието на технологиите, което се случва с изключително бързи темпове. В Европа има редица промени в областта на методите за плащане. Някои държави дори обмислят разработване на цифровото евро. От Европейската банка казват обаче, че все още нищо не е фиксирано, но определено има редица разговори по въпроса.

Основната причина за това е, че 2/3 от платежните транзакции на континента минават през американските компании, а Европа иска да запази контрол в това отношение.

Кои са 3-те най-надеждни валути в момента ?

Разбира се, има хора, които не одобряват тази бъдеща валута, най-вече заради гарантирането на неприкосновеността на личния живот. Някои се притесняват, че правителствата ще започнат да определят до голяма степен за какво да харчим парите си – например, цифровото евро да стане само за покупка на устойчиви продукти.

Истината е, че с течение на времето все по-малко хора плащат в брой. За това доста помогна и Ковид-19, когато хората се страхуваха да пипат пари, които са минали през много ръце, защото е потенциален начин човек да се зарази със смъртоносния вирус.

Според специалистите обаче светът няма как да се справи без наличието на физически пари. Ако електричеството спре за дълъг период от време, то плащането с дебитна карта ще бъде практически невъзможно. Затова е добре да имаме алтернатива с банкноти и монети. Също така в обществото има уязвими групи от хора, които все още не се справят добре с електронното плащане. Става въпрос както за възрастните от старото поколение, така и за хора с по-ниски нива на грамотност, със специални потребности или незрящите.

Навици, заради които често пъти оставате без пари

Швеция от години е един от лидерите по отношение на електронните плащания, в много техни магазини и ресторанти може да се плаща само с банкови карти и не са малко местата, където отказват пари в брой. Швеция започна да въвежда тези мерки, за да задължи банките да поддържат достъп до пари в брой чрез законодателство.

Също така трябва да се подчертае фактът, че е невъзможно да се гарантира неприкосновеността на личния живот, защото всички цифрови плащания се проследяват с цел борба с прането на пари. Това е и причината да не е добра идея банкнотите и монетите да изчезнат напълно. Всеки трябва да има възможност да избира дали да плаща в брой, или с банкова карта.

Ралица Солакова
Ралица Солакова Отговорен редактор
Новините днес