Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо на някои хора им се доспива след пиене на кафе?

05 март 2023, 11:50 часа

Кафето е напитка, която трябва да ви даде енергия. Но някои хора се чувстват сънливи и уморени след консумация на кафе. Възможно е това да е свързано с няколко фактора. Един от тях, който е под наш контрол, са добавките в кафето. Има и други причини да се случва това.

Много от нас посягат към чаша кафе, защото то ни дава кофеинов енергиен тласък, за да преживеем натоварения ден. 
Като стимулант, кофеинът повишава активността на мозъка и нервната система. Той вдига нивата на кортизол и увеличава производството на адреналин. Затова в умерени количества облекчава чувството на умора и подобрява бдителността и концентрацията.

Обикновено първите ефекти започват да се усещат в рамките на 5-30 минути след консумацията на кафе и могат да продължат дълго време, но много зависи от индивидуални фактори, включително телесно тегло или поносимост към кофеина. 

Хората, които рядко пият кофеинови напитки или са по-чувствителни към кофеина, ще се нуждаят само от малка доза. 
От друга страна, редовните любители на кафето може да установят, че се нуждаят от все по-силна напитка или да я консумират по-често от преди, за да получат същия енергиен заряд като преди. 
Важно е да не се прекалява с количеството кофеин, доставяно на организма. Както отбелязват изследователите, здравите възрастни не трябва да приемат повече от 400 mg кофеин на ден. 

Краткосрочните ефекти обаче не са много в сравнение с дългосрочните ефекти върху организма.

Въпреки че се предполага, че кафето осигурява сравнително бърз прилив на енергия, след пиенето му може да се почувствате сънливи и уморени. Защо се случва това? Нека разберем.

Сънливост след кафе - причини

Когато ви попитат защо се чувствате сънливи и уморени след консумация на кафе, лекарите и учените изброяват няколко причини. Обикновено те започват с аденозина.
Аденозинът е съединение, което в нашия организъм е отговорно за изпращането на сигнали за физическа и умствена умора. Кофеинът блокира действието му (той е блокер на рецепторите за аденозин), но не влияе върху прекратяването на производството му. 

Кога и как трябва да се пие кафе за бързо отслабване?

Когато нивата на кофеина спаднат, това съединение започва да действа отново, което води до намаляване на невронната активност в мозъка и свързаната с това сънливост. За повечето от нас това е сигналът да посегнем към още една чаша кафе.

Когато пием кафе, кофеинът стимулира организма ни да произвежда кортизол - същото вещество, което произвеждаме, когато сме стресирани или уплашени. Завишените нива на кортизол, наред с други неща, повишават бдителността, но могат да доведат и до чувство на умора по-късно през деня. 

Ако редовно консумирате кафе или доставяте на организма си кофеин под други форми, с течение на времето може да развиете толерантност към ефектите на кофеина. 
Кофеинът блокира действието на аденозина и в отговор на това тялото може да започне да произвежда повече аденозинови рецептори. Когато това се случи, стандартната доза кафе вече не е достатъчна и действа по-слабо като стимулант.

Лекар: Това е най-полезното кафе за сърцето

Ако пиете кафе с подсладители, можете да ги разглеждате и като потенциални виновници. Ако не подслаждате кафето си, но то е придружено от сладка закуска, например парче торта, резултатът е същият. Организмът обработва захарта много по-бързо от кофеина. 
След като захарта бъде изразходвана, може да се стигне до спад в енергията. Сънливостта след пиене на кафе може да бъде причинена и от токсични метаболити на гъбички, които се съдържат в някои кафеени зърна.

Сънливост в резултат на отказ от кафе

Ако редовно консумирате кафе и след това внезапно спрете, вероятно ще изпитате ефектите на кофеиновата абстиненция. Сънливостта е един от симптомите на кофеиновата абстиненция, наред с главоболието, гаденето, раздразнителността и неспособността за концентрация.

За хората, които искат да се откажат от кафето, се препоръчва постепенен подход - намаляване на приема на кафе с една четвърт чаша на всеки два до три дни.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес