Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо Мона Лиза няма вежди?

31 януари 2022, 07:55 часа

Леонардо да Винчи е известен италиански художник, който е живял и творил във Флоренция. Имал е множество известни по онова време клиенти, но е отказвал да рисува богати и знатни особи.

За Мона Лиза днес знаем, че е безценен шедьовър, който се намира в Лувъра, Париж. Мильони туристи годишно ходят, за да видят това величие на изкуството, но надали са обръщали специално внимание на факта, че тя няма вежди.

Вандали съсипаха 4000-годишно скално изкуство, като си издълбаха имената отгоре (ВИДЕО)

Конспирациите зад Леонардо да Винчи и Мона Лиза са базкрай. Има твърдения, че това е самият Леонардо в женска версия, също така, че Джокондата е била бременна девойка. Друга теория казва, че на платното има три обарза на различни жени, които са замаскирани успешно.

В миналото тенденциите и стандартите за красота за били доста по-различни от това, на което сме свикнали днес. Тогава не е съществувала козметика и методи за рисуването на веждите. Някои хора са били по-окосмени, отколкото други.

Google почита пионера Жорж Сьора – човекът, променил завинаги хода на модерното изкуство

Защо Джокондата няма вежди, може да се спекулира много. Ако истинският ѝ замисъл е да съдържа три образа, то вероятно тя е останала незавършена в послания си детайл. Ако е била портрет на истинска жена, то вероятно това е била нейната естествена красота. А ако е бил самият Леонардо, то той вероятно нарочно е пропуснал веждите си, за да остане загадъчен завинаги.

Петя Панова
Петя Панова Отговорен редактор
Новините днес