Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо котките се страхуват от краставици, оставени на пода?

12 март 2022, 10:00 часа

Забавните видеоклипове на котки, които се страхуват от краставици, стават все по-популярни. Но има причина тези зеленчуци да плашат котките - и защо не трябва да опитвате с вашите.

В интернет се появяват видеоклипове с участието на котки, които се страхуват от краставици. Във видеоклиповете котките са обърнати настрани, а стопаните им тайно поставят краставица зад тях. Когато котките се обърнат, те се стряскат от зеленчуците, които не са били там преди това, като често отскачат назад. Въпреки че и клиповете, и реакциите на котките са шокиращи и смешни, остава въпросът защо котките се страхуват от краставиците.

Опасностите вкъщи за домашния ви любимец – част 1

Краставиците може да напомнят на котките за змии

Има няколко теории, но няма категоричен отговор. Повечето експерти са съгласни, че не е задължително самата краставица да плаши котките. Едно от най-популярните обяснения е, че краставиците напомнят на котките за змии. Котките са генетично закрепени чрез инстинкт да избягват змиите. Краставиците изглеждат достатъчно като змия, за да предизвикат инстинктивният страх на котката.

Котките не искат краставицата да е зад тях

Друга идея е, че внезапната поява на краставицата е това, което плаши котката. Това е подобно да стреснете някого, като се промъкне зад тях. Доклади и видеоклипове за други плодове и зеленчуци, които плашат котките - включително ябълки и банани - засилват вероятността от тази теория.

Опасностите вкъщи за домашния ви любимец – част 2

Ето защо НЕ трябва да се опитвате да изплашите котките с краставици

Въпреки че видеоклиповете, показващи котки, които се страхуват от краставици и други плодове, са забавни, експертите съветват да не опитвате подобни шеги у дома с вашия домашен любимец; това не е добре за здравето им. Това може да накарат котките да се наранят, да счупят нещо или да ги доведат до продължителен стрес.

Петя Панова
Петя Панова Отговорен редактор
Новините днес