Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо котката ви обожава пъпеш? И още любопитни факти

10 март 2022, 08:51 часа

Тези космати мили другари често ни изумяват със своите навици и предпочитания. Ето някои изумителни неща, които не знаете за тях:

Имат специално отношение към пъпешите

Въпреки че са хищници, много котки също обичат да ядат пъпеш. Основната причина е, че много от аминокиселините в месото са и в пъпеша. Така че за котките пъпешът мирише на месо!

Защо котката ви ближе?

Сърцето на вашата котка бие почти два пъти по-бързо от вашето

Това означава 140 до 220 удара в минута. Не се тревожете, ако сърдечната честота на вашето коте е на най-високата граница на този диапазон във ветеринарния кабинет. Котките обикновено не обичат посещенията на ветеринар, така че сърцата им са склонни да бият по-бързо там. За да проверите пулса на котката си у дома, поставете ръката си от лявата му страна, зад предния му крак. Трябва да можете да усетите как сърцето му пулсира с пръстите си. Пребройте броя на ударите, които усещате за 15 секунди, след което умножете това число по четири, за да получите общия брой удари в минута.

Котките имат много по-малко вкусови рецептори от хората

Ето още един забавен факт за котките: котките имат само 470 вкусови рецептори, което е голяма разлика в сравнение с хората, които имат 10 000 и дори кучетата, които имат 1700. Тъй като котките са месоядни (което означава, че трябва да ядат месо, за да оцелеят и им е трудно да усвояват растенията), те не се нуждаят от толкова много вкусови рецептори, колкото тревопасните и всеядни, защото диетата им не е предназначена да бъде разнообразна.

Повечето котки са с непоносимост към лактоза

Въпреки че ще пият мляко, котките не могат да усвоят лактозата, след като са били отбити. Вместо това, тя ферментира в стомасите им и причинява неприятни болки в корема, стомашни спазми и дори може да причини диария или повръщане. Така че поне след няколко часа ще разберете дали вашето коте наистина не може да понася мляко.

Котките също не трябва да ядат сурова риба

Ето още един „деликатес“, който не е добър за котки (въпреки че някои карикатури биха ви накарали да повярвате в обратното). Опасността от сурова риба за котките е подобна на тази за хората: неварената риба може да съдържа бактерии и да причини хранително отравяне. В суровата риба има и ензим, който унищожава тиамина, основен витамин В, който може да причини неврологични проблеми.

Те имат невероятен контрол над ушите си

Повечето хора се провалят, когато става въпрос дори да се опитаме да помръднем ушите си, а котките напълно ни побеждават в тези способности. Ушната част на котката – триъгълната част на ухото, която можем да видим – действа като част от радарна антена и отчасти ръкавица за улов. Формата на ушната раковина създава уникална фуния, която грабва звуци от въздуха и ги дърпа навътре. Най-готината част от тази функция? Ушите им могат да се движат независимо едно от друго и почти изцяло зад главата. Да, въртене на 180 градуса - и това е благодарение на колективната работа на 32 малки мускула.

Не пропускайте ТЕЗИ симптоми, които могат да застрашат котката ви

Котките вероятно мразят музиката

С такива зрелищни уши бихте си помислили, че котките ще се насладят на музика. И го правят — само не и нашата музика. Изследователи от Университета на Уисконсин откриха, че котките реагират по-добре на песни, композирани специално за тях, въз основа на техния честотен диапазон и темпове на комуникация.

Петя Панова
Петя Панова Отговорен редактор
Новините днес