Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо Канбера е избрана за столица на Австралия?

31 юли 2024, 18:44 часа

Австралия е сред малкото държави, където все още някои градове се смятат за „онеправдани“, понеже им е отнето правото да бъдат столица. Например, за повечето хора Сидни или Мелбърн са съвсем естествен избор - но столица на Австралия станала незабележителната на пръв поглед Канбера. Защо се случило така?

Корените на проблема се крият дълбоко в историята.

През 1788 г. британците създават първата колония в Австралия - Нов Южен Уелс. Впоследствие регионът става един от австралийските щати, със столица Сидни. Мелбърн, друг голям австралийски град, се появява по-късно, през 1835 г.

Именно Мелбърн отначало е по-развит и важен град, като дори надминава Сидни в редица области, включително икономика и култура. През ХХ век обаче позициите отново се променят и конкуренцията между Сидни и Мелбърн продължава до ден-днешен.

Без погрешен завой: Най-дългият прав път в Австралия е 147 км без нито една отбивка

Обаче през 1901 г. няколко британски колонии на континента се обединяват, за да създадат Австралийската общност. Де факто тя става независима държава, макар и формално в рамките на Британската империя.

Новата държава, естествено, се нуждаела от столица. Двата най-големи града - Мелбърн и Сидни, били най-логичните кандидати. Разногласията и споровете помежду им обаче били толкова ожесточени и неразрешими, че било решено да се построи съвсем нов град, който да не „принадлежи“ на нито един от тях.

Така започва историята на Канбера.

През 1901 г. е подписан документ, известен като Австралийската конституция, който предоставя на правителството малък терен в южната част на Нов Южен Уелс. Местоположението е избрано така, че новата столица да е на достатъчно разстояние както от Мелбърн, така и от Сидни. Тук активно участие взема правителственият геодезист Чарлз Скривенер, който провежда специални проучвания и през 1908 г. обявява, че мястото е подходящо за изграждане на столица.

Временно - от 1901 до 1927 г., функциите на столица се изпълняват от Мелбърн. Канбера е основана в 1913 г. Названието й идва от езика на местното аборигенско племе „нгамбри“ и се превежда като „място за събирания".

Уникална архитектура и град-градина

Било отделено голямо внимание на планирането и изграждането на Канбера. За целта дори организирали международен конкурс, който бил спечелен от семейство архитекти от Чикаго - Уолтър и Марион Грифин. Техният уникален проект включвал създаването на град-градина с големи площи от естествена растителност. Така Канбера се превърнала в удивителен пример за град, построен от нулата, за да служи като столица на независима Австралия. Със своята богата история и уникална архитектура той все още представя националното единство на страната.

Знаете ли коя е столицата на Австралия

Основните забележителности на Канбера

1. Парламентът

Явявайки се сърцето на австралийския политически живот, този архитектурен шедьовър предлага на посетителите обиколки и шанс да видят парламентаристите в действие.

2. Австралийският военен мемориал

Тук се отдава трогателна почит към военната история на Австралия. Мемориалът съчетава светилище, музей и обширни архиви.

3. Националната галерия на Австралия

Съдържа обширна художествена колекция, включително значими австралийски, азиатски и европейски творби.

4. Националният музей на Австралия

Акцентира върху социалната история на Австралия чрез интерактивни и увлекателни експонати.

5. Езерото Бърли Грифин

Живописно изкуствено езеро, идеално за разходки с лодка и пикници, заобиколено от паркове и атракции.

6. Кралските ботанически градини

Специализирани в местни австралийски растения, тези градини предлагат спокойна почивка и образователни познания.

8. Национална портретна галерия: включва портрети на влиятелни австралийци, отразяващи историята и културата на страната.

10. Австралийски национални ботанически градини

Представят разнообразната флора на Австралия, предлагат алеи и места за спокойни разходки и пикник.

11. Природен резерват Tidbinbilla

Намира се в покрайнините на града. Посетителите могат да срещнат представители на австралийска дива природа в естествената им среда.

12. Националната библиотека на Австралия

Нещо повече от библиотека; тя е домакин на различни изложби и събития в грандиозна сграда на брега на езерото.

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес