Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо хлебарките виреят дори в чист апартамент и как да се справите с тях?

29 юли 2023, 19:33 часа

Хлебарките са дълголетници на земята. Тези гадни твари са край нас от хиляди години и умело се привикват към всякакви условия на местообитание. Проблем ли е, ако ги откриете в дома си? Ето откъде идват хлебарки в чист апартамент, какви храни предпочитат и защо е важно да няма остатъци от храна от масата.

Откъде идват хлебарки в чист апартамент

Дори в чист апартамент, хлебарките се появяват по няколко причини:

Превозвачи. Често хлебарки влизат в апартаменти в опаковки от продукти или неща, заразени с насекомите. Те могат да проникнат и през цепнатини в прозорци, врати или отвори на вентилацията.

Помещения на съседи. Хлебарки могат да проникнат от съседни жилища през тръбопроводи и пукнатини в стените, особено ако хигиената в съседното жилище не е на ниво.

Скрити места. Хлебарките се крият на тъмни и недостъпни места като цепнатини, под кухненски уреди, зад тапети, в мебели и др.

Какви храни харесват тези насекоми

Хлебарките могат да ядат всичко. Те все пак предпочитат това повече от други:

Трохи и останала храна. Хранителните остатъци на плота или в мивката са като магнит за насекомите. Те също се промъкват в контейнери за боклук, търсейки храна.

Хранителни продукти. Хлебарките могат да атакуват отворени опаковки от захар, брашно, хляб, зърнени храни, зеленчуци и плодове.

Храна за домашни любимци. Храната за домашни любимци, оставена на пода или в купи, също привлича хлебарки.

Лепкави и сладки течности. Остатъците от сладки напитки или други лепкави остатъци по масата или пода също са магнит за насекомите.

Домашни методи за справяне с хлебарките

Защо е толкова важно да се почистят старателно остатъците от храна от масата?

Почистването на остатъци от храна след хранене има няколко важни причини:

Предотвратяване на появата на хлебарки. Хлебарките търсят храна. За да не ги примамите по невнимание в апартамента си, трябва внимателно да премахнете всички хранителни остатъци.

Предотвратяване появата на други вредители. Не само хлебарки, но и други насекоми като мухи и мравки могат да бъдат привлечени от остатъците от храна.

Хигиена. Това е важна част от поддържането на апартамента чист и хигиеничен, което намалява риска от болести и предотвратява размножаването на вредители.

Как да ги премахнем?

Редовно почиствайте остатъците от храна, метете подовете, почиствайте повърхностите и поддържайте апартамента си чист.

Запушете всички пукнатини в стените, подовете, прозорците и вратите, за да предотвратите влизането на хлебарки.

Почистете скрити места, където хлебарките могат да се установят и използвайте химикали, за да убиете насекомите и техните яйца.

Можете да използвате специални капани или примамки, за да привлечете и убиете хлебарки.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес