Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо годежният пръстен се носи на различен пръст според културата?

15 март 2022, 19:00 часа

Изборът на пръст може да изглежда произволен, но всъщност има историческа причина той да е станал известен като „безименния пръст“ и защо повечето хора носят брачната си халка отляво.

Интересни поверия за халките и годежните пръстени

История на сватбения пръстен

Традицията за брачни халки датира от древен Египет, тъй като археолозите са открили доказателства в йероглифите, че булките носят пръстен. Други древни култури също носели брачни халки - хората са ги слагали на левия си безименен пръст още от времето на древните гърци и римляни.

Причината, поради която четвъртият пръст е избраният за сватбен пръстен?

Има романтично обяснение за това къде трябва да стои сватбеният пръстен. В древни времена се е смятало, че има вена на пръста на лявата ви ръка, която минава директно към сърцето. От своя страна сърцето е центърът на нашите емоции. Така древните римляни наричали тази вена - vena amoris, от латински - „вена на любовта“.

Познанията ни за човешкото тяло са се развили значително оттогава. Най-вече ние - хората, знаем, че нямаме такава вена. Знаем също така, че сърцето е орган за изпомпване на кръв, а не за контрол на емоциите ни.

2 зодии, които ще сложат годежен пръстен на ръката си през февруари

Вариации на традицията

Някои култури избират различен подход и не се вслушват в древните сказания. Двойките от европейски страни като Австрия, Дания и Германия всъщност носят пръстените на дясната си ръка. Хората в Индия също избират пръстен за дясна ръка, „защото лявата ръка се счита за нечиста“ според културата им.

 

Източик: https://www.theworldofdiamonds.bg/bg/blog/znaete-li-otkade-idva-traditsiyata-kazvashta-na-koya-raka-se-nosi-godezhen-prasten/

Петя Панова
Петя Панова Отговорен редактор
Новините днес