Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо е вредно да увивате косата си след баня?

08 септември 2023, 18:33 часа

Увиването на косата в хавлиена кърпа след баня или душ е обичайна практика за много хора, но си струва да се отбележи, че този на пръв поглед безобиден навик всъщност може да бъде доста вреден за здравето на косата ви. Ето няколко причини, поради които трябва да преосмислите увиването на косата си след баня:

Триене и накъсване

Когато увивате мократа си коса в хавлиена кърпа, триенето между кърпата и косата ви може да доведе до накъсване и увреждане. Мократа коса е по-крехка и склонна към накъсване, а силното търкане с кърпа може да доведе до отслабване на косъма, което води до цъфтене на краищата и накъсване.

Разтягане и отслабване

Тежестта на кърпата може да доведе до разтягане на косата ви, особено ако я усуквате или увивате плътно. Това разтягане може да отслаби ствола на косъма и да го направи по-податлив на увреждане с течение на времето. Отслабената коса е по-склонна да се чупи, което води до изтъняване и влошаване на състоянието на косата.

Това са най-неподходящите дни за боядисване на коса през август 2023 г.

Възли и заплитания

Увиването на косата в хавлиена кърпа също може да доведе до образуване на възли и заплитания, особено ако я усуквате силно. Опитите за разплитане на мокра коса могат да бъдат разочароващ и вреден процес, тъй като мократа коса е по-склонна към накъсване при дърпане или разресване. Това може да доведе до косопад и влошаване на качеството на косата.

Повишено накъсване

Енергичното сушене на косата с кърпа може да наруши кутикулата на косъма, което води до по-силно накъсване и загуба на блясък. Накъсаната коса е по-трудна за оформяне и стилизиране, което я прави по-малко желана за тези, които се стремят към гладки и здрави кичури.

Абсорбиране на влагата

Противно на общоприетото схващане, увиването на косата в хавлиена кърпа не ускорява непременно процеса на сушене. Всъщност то може да задържа влагата и да удължи времето, необходимо на косата да изсъхне по естествен начин. Това може да създаде влажна среда на скалпа ви, което може да доведе до проблеми с него като пърхот или гъбички.

4 навика при къпане, които могат да доведат до загуба на коса и какво да правите вместо това

Отслабена еластичност

Многократното увиване на косата в кърпа може да доведе до намаляване на нейната еластичност с течение на времето. Загубата на еластичност може да направи косата ви по-податлива на увреждане от топлинно оформяне, химическо третиране и неблагоприятни фактори на околната среда.

Загуба на хидратация

Памучните кърпи, които често се използват за увиване на косата, могат да абсорбират значително количество влага от косата ви. Това може да доведе до изсушаване, особено при хора с вече суха или къдрава коса. Сухата коса е по-податлива на накъсване и може да стане чуплива и неподдаваща се на управление.

Макар да изглежда като удобен ритуал след душ, увиването на косата в кърпа може да има вредни последици за здравето и външния ѝ вид. Вместо това помислете за внимателно потупване на косата, за да премахнете излишната влага, и след това я оставете да изсъхне на въздух или използвайте сешоар на ниска температура, ако е необходимо. Освен това използването на тениска от микрофибър или мек памук може да бъде по-щадяща алтернатива на традиционните кърпи за сушене на косата. Тези малки промени в рутинната грижа за косата ви могат да допринесат за по-здрави и устойчиви кичури.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес