Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо е добре децата да скучаят

12 юни 2021, 10:30 часа

Живеем във време, в което децата получават толкова много стимули от толкова много страни, че по някакъв начин сме свикнали те да са винаги заети и съзнанието им винаги да работи върху нещо.

Но в действителност фактът, че те не извършват определена дейност или не се разсейват от външни стимули, може да бъде нещо положително и необходимо за тях. 

И точно това е едно от предимствата на децата да се отегчават: пространството и времето да мислят и да накарат своите неврони да работят. Скуката помага да се развие креативността и автономността на децата, като им дава ценното упражнение да търсят сами решения и алтернативи, нещо, което ще бъде много полезно в живота на възрастните.

През първите години от живота въображението е много важна част от децата. Толкова много, че според проучване, което наскоро споделихме, 98% от петгодишните са гении на въображението си. А знаете ли кога нашите деца упражняват въображението си? Точно, когато им всичко им омръзне и ги налегне скуката!

Какво можем да направим, ако ни кажат, че им е скучно?

Ако дойде този ден, когато децата ни ни кажат известната фраза: „Скучно ми е“, не бива да се стресираме или притесняваме. Отегчението е добро за тях и както споменах, това е фантастична възможност да продължите да им помагате да развиват креативността си.

Ще постигнем това, като им предложим игри и дейности, които стимулират въображението. 

По време на празниците най-много можем да чуем как децата ни казват, че им е скучно, затова можем и трябва да използваме тази възможност, за да извършваме дейности, свързани с природата - от разходка до планината или провинцията до организиране на дейност в у дома как да засадите цветя.

Така че, вместо да се притесняваме да наситим децата си с планирани дейности, за да не им омръзне, нека им позволим да имат тези „скучни“ пространства, за да могат да продължат да използват въображението си и да развиват креативността си, и че утре ще бъдат независими възрастни и със способността да търсят решения или алтернативи на това, което им се представя.

Анита Найденова
Анита Найденова Отговорен редактор
Новините днес