Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо добавям лимонов сок при пране?

09 март 2022, 09:05 часа

Всеки знае, че белите дрехи е много трудно да останат такива, независимо, че ги перем на специална програма на пералнята и със специални за тях препарати. С времето, тъканите изтъняват, а по любимата ви бяла блуза се появяват петна, които каквито и методи да използвате, трудно се премахват. Хубавото е, че има начин как бързо и лесно да върнете белотата на дрехите си. Това става с помощта на лимоновия сок, който добавен в пералнята, ще ги направи снежно бели. Ето какво е нужно да направите.

Лимоновият сок, добавен към прането, има свойството да премахва петната от белите тъкани, особено ако току-що сте изцапали със сос покривката, или се е разляло вино, върху нея. Нещото, което трябва да направите е да сипете малко количество лимонов сок върху петното, да поръсите отгоре със сода бикарбонат и след това с помощта на стара четка за зъби на разтъркате мястото. Така сместа ще проникнат в дълбочина в тъканта и ще го премахне. За да подейства сместа още по-добре, я останете да подейства за около 10 минути, след което накиснете покривката и я изперете, както обичайно го правите.

Лимоновия сок, можете за използвате и ако искате белите ви дрехи, чаршафи, покривки и кърпи да стана още по-бели.  По тях често остават петна от храна, мазнина, пот или парфюм. За да премахнете всички тях и прането ви да е изкрящо бяло, в пералнята към праха за пране можете да добавите 1 чаена чаша лимонов сок. Той ще премахне петната и едновременно с това ще ги избели и ще ги ароматизира.

Освен, че ще ароматизира и избели прането ви, лимоновият сок ще му придаде и свежест и мекота, а това ще премахне необходимостта от използването на омекотител. За да постигнете този ефект, първо трябва да накиснете прането в леген, в който сте добавили 1 чаена чаша лимонов сок. Така то трябва да престои поне няколко часа, а за по-добър ефект можете за го оставите и за цяла нощ.  Така, след като изперете дрехите си те ще бъдат меки и пухкави и ще ухаят прекрасно.

И на края, ще ви научим на още една хитринка. Както знаете, за да бъде чисто прането, трябва от време на време да се погрижим и за чистотата на пералнята. Ето защо, винаги,  когато перете, добавяйте към праха за пране лимонов сок или разтворена във вода лимонена киселина. По този начин ще освежите прането си, но и ще почистите пералнята.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес