Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Започни да обичаш себе си и нещата ще се променят

18 март 2021, 12:30 часа

Несигурността в нас самите е причината да правим много грешни избори. Вследствие на неправилните решение се чувстваме нещастни и закотвени между лоши обстоятелства. А всичко може да се промени, ако започнем да обичаме себе си и се вслушваме повече в собствените си нужди.

На какво се дължи несигурността в нас и неумението да заявяваме себе си?

Причината за неувереността ни може да се крие в нашите родители, баби, дядовци, по-големи братя и сестри. Ако в детството сме били критикувани прекалено много от близките ни, ставали сме обект на подигравки или не сме получавали похвали, е възможно да добием ниска самооценка. Нещата стават още по-сериозни, когато в юношеството се сблъскаме с подигравките на връстници. В зряла възраст проблемът с липсата на самочувствие може да стане още по-голям под влиянието на твърде арогантни и властни ръководители на работа. Или пък ако свържем живота си с деспотичен партньор.

Как да се научим да обичаме и отстояваме себе си? Защо е важно да поставяме лични граници?

Нека първо разгледаме личните граници и как те ни влияят в отношенията с другите. Човек, който не умее да отстоява себе си, бива смачкан емоционално от другите. Той не поставя граници и позволява на другите да правят с него каквото си искат. Поради неувереност такава личност се страхува да изрази собственото си мнение. Опитва да се хареса на другите и се съобразява с техните желания. В резултат на това обаче не е в мир със себе си и се чувства нещастна.

От любов към себе си е важно да поставяме лични граници, да защитаваме позициите си и да покажем на другите, че не сме безхарактерни същества.

Как да съживим любовта към себе си и да се поставим на първо място?

Най-напред е важно да проумеем веднъж завинаги, че няма как да се харесаме на всички. Каквото и да направим, винаги ще има хора, които ни подкрепят и такива, каквито ще са срещу нас. Така че е загуба на време и нерви да се опитваме да печелим одобрение. По-важно е да се чувстваме в хармония със себе си. Ето затова се запитайте какво искате вие да ви се случи и какво ви прави истински щастливи. Работете върху задоволяването най-вече на собствените си потребности и тогава мислете за чуждите. За да сте от помощ на хората около вас, първо трябва да помогнете на себе си. За да ви обичат другите, трябва да се обичате и самите вие. Отношението на околните е огледало на вашето собствено отношение към вас самите.

Помнете още, че никой не е съвършен. Може би ненавиждате някои дребни недостатъци в себе си. Или пък сте комплексирани, че не изкарвате достатъчно пари. А давате ли си сметка, че вие притежавате неща, за които някой друг копнее точно в този момент? За вас те са даденост, която не оценявате. Но за друг са само блян. Бъдете благодарни за това, което имате и не мислете за липсите. Научете се да се радвате на малките неща, и промяната ще дойде.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес