Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Задължително трябва да имате ТАЗИ храна във фризера си

20 февруари 2023, 14:00 часа

Когато прочетохте думата "суперхрана", вероятно си зададохте въпроса - какво е това? Разбира се, това не е някаква храна, която се бори с престъпници през нощта и носи костюми. Всъщност суперхраната е храна, която има богата хранителна стойност и която трябва да консумираме всеки ден. Въпреки че този термин не е приет от диетолозите, фактът, че суперхраните съществуват, обаче е неоспорим.

Тези храни често са нискокалорични - те могат значително да подсилят организма ви и да ви заситят. Суперхраните са важни и за функционирането на мозъка, въпреки че често забравяме, че той също се нуждае от храна, която има богата хранителна стойност. Вие вече познавате много добре суперхраните и има вероятност вече да имате някои от тях в дома си.

Това, на което искаме да ви обърнем внимание, е, че суперхраните е най-добре да се съхраняват във фризера. Начинът, по който съхраняваме храната, която консумираме, е също толкова важен, колкото и храната, която вкарваме в тялото си. Ако не се съхранява правилно, тя много бързо губи хранителната си стойност.

5 по-евтини алтернативи на суперхраните

Най-добре е суперхраните да се консумират, докато са замразени, което означава, че можете сами да решите дали ще купите посочените храни вече замразени, или ще ги купите пресни и ще ги съхранявате във фризера. Набляга се и на факта, че често изхвърляме закупените пресни храни, които бързо губят своя блясък и хранителна стойност, което със сигурност не бива да правим.

Например, когато си купим глава зеле, почти никога не успяваме да я изядем цялата, а винаги остава малка част, която в крайна сметка изхвърляме. Но зелето е пълно с хранителни стойности, от които тялото ни се нуждае, така че запазете останалата част и я сложете във фризера, след което я използвайте по-късно, когато приготвяте супи или смутита.

Ето всички плодове и зеленчуци, които трябва да имате във фризера си...

Всички видове червени плодове

Обикновено купуваме вече замразени горски плодове. Подобни сезонни плодове е най-добре да се поставят във фризера, когато са напълно узрели. Боровинките, малините и къпините са перфектни антиоксиданти, които трябва да приемаме в организма си всеки ден, за да предпазим клетките от свободните радикали, които допринасят за процеса на стареене. Ако можете да намерите пресни боровинки, малини и къпини, купете по-голямо количество и ги поставете във фризера, за да запазите всичко, което ви е необходимо от тях, след което ги използвайте за овесена каша, смутита или сладкиши.

Експерти назоваха Топ 5 на суперхраните за 2022 г.

Сьомга

Сьомгата е риба, която всички много обичаме и за която сме готови да платим малко повече пари, за да се насладим на вкуса ѝ. Колкото и да обичаме прясна сьомга, не сме на такова географско положение, че да можем да я купуваме прясна всеки ден - затова тази риба е най-добре да се купува замразена. Когато я уловят, рибарите я поставят във фризера само за няколко часа и така "заключват" всички хранителни стойности, от които се нуждаем.

С рибата тон е същото като със сьомгата. Ако имате възможност да си набавите прясна, непреработена риба тон, трябва да я сложите във фризера възможно най-скоро, ако няма да я приготвяте веднага. Когато извадите парче риба тон от фризера, оставете го за няколко часа, за да се размрази добре, след което го пригответе на вкус.

Броколи

Броколите определено създават най-големия проблем. Когато не можете да изядете цялата глава броколи, най-добре да я замразите, за да запазите хранителните й стойности. 

Заедно с броколите трябва да сложите във фризера и брюкселско зеле. Това дребно зеле е може би най-здравословният зеленчук, който можете да въведете в организма си. Те са пълни с антиоксиданти, намаляват риска от развитие на диабет и укрепват костите. 

Христина Лозанска
Христина Лозанска Отговорен редактор
Новините днес