Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Забравете за стреса: какво представляват проблясъците и как помагат в борбата с негативността?

12 май 2024, 14:15 часа

Понякога всяко малко нещо - фраза, жест, миризма, случайно запознанство, нещо - може неочаквано да ни покрие с вълна от неприятни спомени и болезнени усещания. Случва се и една незначителна подробност да е достатъчна на човек, за да го извади от равновесие, да го разстрои и да предизвика негативна реакция.

Ако сте забелязали, че оставащите белези започват да болят с нова сила, тогава знайте, че така се появяват тригерите – предмети, хора, места, миризми, вкусове, образи и свързаните с тях асоциации, които съживяват стари психологически травми. Отрицателните емоции влияят на нашето настроение, работоспособност и психическо здраве, разрушавайки обичайния ни начин на живот.

Тригерите стартират процеса на ретравматизация, когато преживеем негативни събития от миналото. За да се защитите и да подобрите вътрешното си състояние, трябва да стартирате подобен механизъм, но с приятни спомени - проблясъци.

Защо огладняваме толкова много, когато сме под стрес

Какво представляват проблясъците?

Приятни спомени като топло слънце сутрин, блясъка на коледните светлини, миризмата на ябълков пай, изпечен от баба, мястото, където сте имали първата си целувка - и всичко останало, което предизвиква положителни асоциации, се наричат ​​блясъци. Неща като това не само събуждат радостно чувство на носталгия в нас, но и ни дават ресурс да продължим напред.

Тоест проблясъците са това, което ви помага да се справите с негативизма, да се заземите, да се почувствате сигурни, да спрете пристъп на паника, да спрете да треперете в коленете и да замените стреса с чувство на комфорт. Ако човек е склонен към стрес, тогава за него е особено важно да придобие способността да се захване с добра памет и да предизвика положителни чувства. За това имаме сетива и памет. Помислете какви събития в миналото са ви направили щастливи и ги проектирайте в главата си, когато ви сполети неприятно събитие.

Как да използвате ефективно проблясъците?

Чрез докосване

Опитайте да докоснете нещо, което се чувства добре в стресова ситуация. Няма значение - студено или топло, грубо или гладко - всяко докосване ни връща в състоянието "тук и сега", успокоява ни и ни позволява да забравим за спусъка.

Чрез зрението

Намерете няколко ярки обекта в пространството, където се намирате, постепенно преместете погледа си от обект на обект, забелязвайки детайлите и разглеждайки цветовата схема. Ако в дома ви виси картина, тогава тя също може да стане обект на изучаване: гледайки елементите, изобразени върху нея, ще се потопите в състояние на спокойствие и ще почувствате прилив на позитивизъм.

Чрез слуха

Включете музиката - някои хора се нуждаят от тиха медитативна мелодия със звука на морската вода или чуруликането на птици, докато за други хард рокът с пълна сила е идеален. Основното е, че песента трябва да бъде свързана с приятни спомени.

Чрез вкуса

Пийте вода с лимон, сложете скилидка чесън в устата си, опитайте сол или черен пипер на езика си - не е необходимо да ядете, важно е да усетите разликата във вкуса. Не е нужно да прибягвате до онези храни, които не харесвате дори в спокойно състояние, в противен случай има риск да развалите още повече настроението си.

Ако имате тези 3 симптома - значи сте подложени на силен хроничен стрес

Чрез миризмата

Запалете ароматизирани свещи, проветрете апартамента или напръскайте капка от любимия си парфюм. Можете също така да приготвите торта, за да разнесете миризмата на уют в дома си.

Ако по време на стрес се окажете на място, където горните практики не са възможни, просто се прегърнете силно. Не подценявайте силата на топлината и човешките прегръдки, дори ако този емоционален ресурс идва от вас самите.

Чрез спомени

Всеки има в паметта си цял арсенал от положителни моменти. Представете си усмивката или гласа на любим човек, спомнете си забавна ситуация или фрагменти от вашите пътувания. Колкото по-добре познавате себе си, толкова повече тайни помощници имате, които ще ви бъдат полезни в трудни моменти.

Христина Лозанска
Христина Лозанска Отговорен редактор
Новините днес