Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Забранените храни при махмурлук

03 ноември 2021, 07:40 часа

Сигурно всеки народ, да не кажем - всеки човек, разполага със собствени рецепти за борба с махмурлука. Все пак експертите са избрали няколко храни и напитки, които не бива да се консумират, за да влезете по-бързо във форма.

Много хора от време на време преживяват махмурлук и това чувство е доста неприятно, най-вече в началото на деня, когато пред вас има куп задачи. За нещата, които може да помогнат, знаем доста. Но знаете ли какво е забранено при махмурлук?

Месо и мазни храни

Те няма да ви помогнат да се чувствате по-добре, напротив - ще влошат състоянието ви. Не е вярно, че задължително трябва да ядете, за да се справите със състоянието. Ако не ви се яде, много е вероятно след това да повърнете и да не усвоите нищо от храната.

Ето го най-доброто средство при махмурлук

Храните с много протеини, които са без добавени въглехидрати може да влошат главоболието. Докато пиете обаче, може да ядете нещо мазно или доста висококалорично. Така на сутринта ще сте с много по-слаб махмурлук.

Сандвичи и бургери

Този тип "джънк фууд" противно на всеобщата максима, е един от неподходящите избори за хора, които са имали тежка нощ и още по-тежък махмурлук. Причината, е, че това са "тежки храни", които трудно се усвояват и ще попречат на тялото ви да се бори с махмурлука.

Алкохол

Много хора пият бира или малко твърд алкохол за изтрезняване. Това е напълно неправилно. В краткосрочен план вероятно наистина ще се почувствате по-добре, но в дългосрочен състоянието ще бъде още по-лошо.

Кафе

Чаша кафе наистина може да ви подейства освежаващо. Но в стремежа си по-бързо да се почувстват по-добре, хората понякога пият голямо количество кафе. Това може да ви накара да се почувствате още по-зле и дори да застраши здравето ви толкова, че да се наложи да се обърнете за помощ към медицинско лице.

Цитрусови плодове и сокове

Много хора вярват, че витамините в цитрусовите плодове ще помогнат да се справите бързо с махмурлука. Те съдържат голямо количество киселини. Заради това съдържанието на алкохол в кръвта би се разградило по-бавно.

Маринати

При махмурлук помагат само саламурите, но не и маринатите. Моринатите съдържат и оцет, докато саламурите са приготвени само от сол и вода. Оцетът би натоварил така или иначе натоварения вече организъм. Да не говорим, че алкохолът може и да е раздразнил стомаха, а в такъв случай, ако приемете оцет, може да получите ужасни киселини или много силни стомашни болки. Затова не бива да бъркаме саламурите с маринати.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес