Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За права и къдрава коса: Правилата за качествено и здравословно сушене на косата

22 януари 2023, 12:00 часа

Сушенето на косата ви може да доведе до редица проблеми, от начупени, разцепени краища до косопад и сухота. Въпросът, разбира се, не е цената на сешоара, който използвате, а методът на сушене, който използвате.

Как да изсушите права коса със сешоар?

Тъй като правата коса не изисква допълнително опъване и се оформя сама, тя може да се изсуши и естествено – без сешоар. Въпреки това е необходимо да се създаде обем. Следвайте ясен алгоритъм, за да създадете шикозна грива.

Напръскайте косата си с термозащитен препарат (ако имате тънък косъм, не мажете корените), след това изчакайте да изсъхне 50-80%, преди да изключите сешоара. Разделете косата на части и започнете да сушите от горните кичури към долните. Термичната защита е съществен елемент от сушенето. Без специален инструмент косата във при всички положения ще бъде увредена от високите температури на въздуха от сешоара.

Най-добрите съвети за здрава и красива коса

Вземете кръгла четка-гребен. Навивайте кичур по кичур от лицето си. Изчакайте, докато къдрицата се загрее от сешоара и след това се охлади. Едва тогава извадете гребена. След като кичурът изсъхне напълно, навийте отново косата с четката, вместо да я издърпвате.

За да създадете обем и да повдигнете косата си, спуснете главата си надолу, раздухайте вече изсъхналите корени, напръскайте с лак и повдигнете главата си нагоре. Повторете това няколко пъти, като не забравяте да фиксирате обема с малко количество от продукта. Накрая задължително издухайте косата със студен въздух от сешоара.

Как да се грижите за къдрава коса?

Как да изсушите къдрава коса със сешоар?

Изстискайте и потупайте влажната коса с микрофибърна кърпа (това ще намали къдренето), след което нанесете топлинен защитен агент. Оставете косата си да изсъхне на въздух до около 80%. Вземете малки кичури и внимателно ги разресвайте един по един. Опитайте се да разделите къдриците възможно най-малко.

След това изсушете всеки кичур поотделно. Увийте всеки полусух кичур около пръста си, създавайки здрава къдрица. След като оформите всяка част, капнете капка специално масло за коса върху ръката си, затоплете го в дланите си и намажете косата си. Това ще изглади фриза и ще запази къдриците.

Грижата за косата е неразделна част от рутината за красота, която е необходима, за да изглежда красива и добре поддържана. Преди това стилистът развенча три често срещани мита за грижата за косата.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес