Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За какво можем да използваме лимона вкъщи

04 юни 2021, 18:00 часа

Мислите ли, че лимонът е незаменим само в кулинарията? Оказва се, че лимоновият сок може да спаси деня не само в кухнята. Ще ви кажем как иначе можете да използвате този продукт.

Ние ценим лимона заради освежаващия му вкус и високото съдържание на витамин С и винаги го използваме с удоволствие при приготвянето на любимите ни ястия.

Почистете микровълновата

Почистването на микровълновата не е толкова елементарно, колкото изглежда на пръв поглед. Но добрите домакини са наясно, че с помощта на лимон можете да направите стените ѝ да блестят.

За да стане, нарежете лимон, поставете го в непромокаема купа, добавете вода към него и го поставете в микровълновата фурна, за да се "загрее" на максимална мощност.

След 5-7 минути водата ще заври и просто трябва да изтриете стените на микровълновата фурна отвътре: мръсотията ще изчезне, сякаш никога не е съществувала.

Дайте на вашия дъска за рязане втори живот

Не е тайна, че дървените дъски за рязане бързо абсорбират миризми и губят първоначалния си вид. Но имаме решение: обилно разтрийте дъската за рязане с половин лимон.

Премахнете упоритите петна

Покривката е трудно да се предпази от петна. Сокът от лимон ще ви отърве от упоритите замърсявания - това е много удобно, ако нямате под ръка средство за премахване на петна.

Пресните мазни петна трябва да се обливат с лимонов сок и да се поръсват с малко сода за хляб, след което трябва да се отстрани замърсяването /с хартиена кърпа.

Лимонената киселина ще помогне за премахването на дори петна от цвекло, домати и червено вино. Просто го нанесете върху петното и измийте покривката след 10 минути.

 

Погрижете се за ноктите си

Ако обичате да гледате ноктите си и да ги правите здрави и хубави, опитайте да им направите стягаща и избелваща лимонова баня.

Ваната трябва да е от един лимонов сок, смесен с топла вода. И ако след такава десетминутна процедура разтриете ноктите си с жар, допълнително ще засилите ефекта на лимона.

Отървете се от варовика

Варовикът е проблем, познат на много домакини. Оказва се, че с помощта на лимонена киселина можете бързо да се отървете от него.

Освежете хладилника и кухненските си шкафове

Лимонът е идеален естествен освежител за въздух. Ако го приготвите на слаб огън с ароматни подправки и излеете охладения разтвор в  спрей, можете да се насладите на лек и свеж аромат.

Можете също така да използвате лимонова кора, която абсорбира перфектно неприятните миризми. Просто я поставете върху кухненските си шкафове и рафтовете на хладилника.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес