Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За какви фатални заболявания може да сигнализират някои обриви

03 ноември 2021, 08:58 часа

Три опасни заболявания могат да бъдат причина за обрив на кожата и е добре да се знае кои са, за да се вземат навременни мерки, съветват лекари.

Обривите по повърхността на кожата могат да говорят не само за банална алергия, но и за сериозно заболяване. Лекарите посочват ясно кои са заболяванията и как да ги определим.

1. Левкемия

Според експертите най-честата болест, свързана с обрив, е левкемията. Това е остро заболяване на кръвта, характеризиращо се с обрив по тялото. Прилича на малък кървав обрив, или по медицински термини - петехии или синини.

Това се дължи на факта, че кръвта не се коагулира напълно, в състава й има малко тромбоцити, така че се появяват синини. Те могат да бъдат по цялото тяло, да се разпространяват и да са лилави на цвят.

За да бъде установено това тежко заболяване, трябва да направите пълна кръвна картина. Ако патологията се потвърди, лекуващият лекар ще назначи подходящо лечение. Дерматолозите обясняват, че ако болестта се развие, тя няма да свърши добре.

2. Дребна шарка

Следващото заболяване, което може да бъде фатално, е морбили. Въпреки редките случаи, то все още се среща сред хората.

Това е опасно заболяване. Характерни за него са обриви по горната част на тялото, по шията. Не можете да определите морбили на око. Това може да стане едимствено чрез медицинско изследване.

3. Едра шарка

Едрата шарка също може да е причината за обрив по кожата. В този случай обривът е нодуларен и се появява по лигавиците и по кожата. Когато се разранят пъпките, те образуват белег, който по-късно може да бъде премахнат само козметично – с помощта на ресърфейсинг или колагенова процедура.

В повечето случаи обривите са на алергична основа или са вследствие от ухапване от насекомо. Препоръчително е, когато се появи някой по-странен и непознат за вас обрив, да се консултирате с лекар, за да отхвърлите тежките заболявания, а и да премахнете неудобството от неприятния сърбеж, който придружава повечето кожни обриви.

Не си позволявайте да неглижирате здравето си. Вече видяхте, че изключително опасни заболявания започват с един съвсем обикновен обрив и сърбеж, за които вината не е на досадните насекоми.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес